fbpx

Борјан Ѓузелов

Борјан Ѓузелов е докторант на Queen Marry University of London. За главно поле на научен и професионален интерес ги има демократизацијата на постсоцијалистичките општества и доброто владеење. Автор е на неколку трудови од областа на социјалниот капитал, неформалните практики и антикорупцијата.  

Дали е разнишано единството на Европа?

Јан -Вернер Милер

26.12.23

Одлуката на Европскиот совет да ги отвори пристапните преговори со Украина беше пречекано со големи...

Јавното разузнавање како инструмент на надворешната политика

Алфред Марлеку

01.11.23

За прв пат во историјата, видовме имплементација на она што е познато како „Твитер разузнавање”: кога разузнавачките служби на државите ги...

Зошто војната во Украина има тенденција да трае многу години?

Алфред Марлеку

02.08.23

Меѓудржавните војни се меѓу главните закани со трансформативно влијание врз меѓународниот систем и...

Теориите на заговор како популистичка алатка за релативизирање на вистината

Борјан Ѓузелов

07.07.17

м-р Борјан Ѓузелов Популистичките режими се служат со лажни вести и теории на заговор за да ја релативизираат вистината и да го зацврстат своето...

Ловење на големите риби: oд селективна пасивност кон бескомпромисна активност?

Борјан Ѓузелов

24.12.15

м-р Борјан Ѓузелов Ќе успее ли Специјалното јавно обвинителство предводено од Катица Јанева да започне поширока борба против корупцијата од...