fbpx

Бојана Јовановска

Бојана Јовановска е феминистка и истражувачка. Магистер е по социјална политика и е активна во полето на родова еднаквост и родово базирано насилство повеќе од 10 години.

ЖЕНИТЕ ВО ИКТ: ЕДНАКВОСТ ЗА „НЕВИДЛИВИТЕ“

Бојана Јовановска

19.07.23

Иако е постигнат напредок во последниве години, свеста за потребата од политики за зголемување на родовата еднаквост во ИКТ секторот е сè уште...

Не е „семејна драма“, фемицид е!

Бојана Јовановска

27.03.23

Во трката за поголема читаност, целосно се занемарува суштината на случаите на родово базирано насилство и гласот на жртвата се става во втор план,...

Кога непостапувањето е убиство

Бојана Јовановска

06.01.23

Неказнување на сите форми на родово базирано насилство ја зголемува недовербата во институциите и го охрабрува повторувањето на насилството и...