fbpx

Исмаил Камбери

Исмаил Камбери работи како истражувач во Институтот за европска политика (ЕПИ) – Скопје. Тој е магистер од областа на казненото право и поседува Уверение за положен правосуден испит.  Исмаил има над 6 години работно искуство во невладиниот сектор фокусирајќи ги своите напори на проекти што се однесуваат на правото на маргинализираните групи, но и на креирање на истражувања во сферата на владеење на правото и анализа на миграциите и мигрантските политики. Тој активно придонесува за истражувачката работа на ЕПИ, вклучително и со објавување на документи за политики и придонес во истражувачки проекти. Исмаил исто така ги следи случувањата во однос на демократијата и човековите права во земјата и придонесува за редовните публикации за набљудување на ЕПИ.

Вистинската линија на поделба во Израел-Палестина

Славој Жижек

20.10.23

Иако е јасно дека страшните терористички акти на Хамас се нешто што треба безусловно да се осуди, ние сепак не смееме да бидеме доведени во забуна...

ИНФЛАЦИЈАТА ВО СРБИЈА – Вистински поскапувања и театрални поевтинувања

Далибор Ступар

18.10.23

Граѓаните на „економскиот тигар“ до крајот на годината поскапо ќе се греат, поскапо ќе се возат, ќе плаќаат поскапи струја, алкохол како и стоки за...

Нарушување на националното

Славој Жижек

06.10.23

Општествениот договор во Русија и Израел денес се распаѓа под тежината на историјата и несогласувањата во врска со основните принципи и...

Вештачки идиотизам

Славој Жижек

02.04.23

Проблемот со новите чет-ботови не е само тоа што често се глупави и наивни, туку е дека не се доволно „глупави“ или „наивни“ за да можат да ги...

Оргија пред крајот на светот

Славој Жижек

04.11.22

Со оглед на тоа што рускиот претседател Владимир Путин очајнички прави обид да ги ескалира заканите од нуклеарна војна, некои од Украинците...

Што е заедничко за „разбудената“ левица и алтернативната десница?

Славој Жижек

19.08.22

Канадскиот психолог и медиумски „фиксатор“ на алтернативната десница, Џордан Петерсон, неодамна наиде на една мошне интересна работа. Во...

Хероите на апокалипсата

Славој Жижек

13.05.22

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи...

Како Македонија и Фронтекс се справуваат со мигрантската криза

Исмаил Камбери

17.08.20

Исмаил Камбери Од 2015 година во Македонија престојуваат полициски тимови на земји членки на ЕУ на границата со Грција заради помош во справувањето...

Слобода за движење, освен ако сте Роми

Исмаил Камбери

26.09.16

м-р Исмаил Камбери Бројката на вратени Роми од македонските гранични премини изнесува скоро половина од вкупното ромско население во Македонија....