fbpx

lesnokopesna

Super User has not set their biography yet

Правда и финансии на Климатскиот самит

Џефри Д. Сакс

29.11.23

Како што државите владите се подготвуваат за учество на овогодинешната климатска конференција која ќе се одржи на почетокот на декември во Дубаи,...

Спречување на нуклеарно уништување предизвикано од вештачката интелигенција

Мелиса Парк

22.11.23

Историјатот на нуклеарното оружје е преполн со примери кога за малку била избегната катастрофа, и тоа благодарение на човек кој избрал да му...

Нови партии на Албанците во земјата, гласачите на печалба!

Сефер Тахири

20.11.23

Демократскиот сојуз, Алтернатива и Беса се здружија во политичка коалиција под името Европски сојуз за промени. Заедничко на сите овие партии е...

Живот од 43 илјади пластични кеси

17.11.23

Ги забранивме, а ги има секаде. Зошто сè уште се „давиме“ во пластични кеси и што значи нивната...

Косовската економија: Растот на инфлацијата и ефикасноста на државниот одговор

Албиан Красниќи

15.11.23

Останува да се види дали Владата ја научила лекцијата и дали сознанијата од искуството ќе се одразат во претстојните политики и во законот за...

Залудноста на насилството на Блискиот Исток

Муханад Алазех

13.11.23

Со оглед на тоа дека насилството повторно предизвикува насилство на Блискиот Исток, неопходно е Арапите и Израелците внимателно да размислат за...

Спирос Софос: Бугарската уцена е неправедна

27.07.23

Во време кога Македонија е под силен меѓународен притисок за уставните измени, а регионот е во исчекување дали ќе го повлече европската...

Држи ли вода иднината на Македонија?

05.06.23

Несовесното користење на водените ресурси, застарените системи за пренос на водата како и целосното запоставување на грижата за квалитетот на...

Криво седи, право суди

01.06.23

Најновите случувања во Судскиот совет само ја надополнуваат и придонесуваат кон лошата слика за она што се случува како долгорочен негативен...

Каква храна јадеме

30.04.23

Што значи „здрава храна“? Зеленчук и овошје? Кое зеленчук и овошје, од пазар или од маркет? Каков ефект на нашето здравје може да имаат пестицидите...