М-р Мирослав Драганов

М-р Мирослав Драганов е извршен директор на Институтот за човекови права (ИЧП). Магистрирал уставно право на Правниот факултет во Скопје, а положил правосуден испит во 2013 година. Има работно искуство како демонстратор на Правниот факултет, соработник за инвестициски фондови и во адвокатско друштво и правник во банка. Полиња на интерес за истражување му се судство, слобода на изразување и пристап до информации, недискриминација и локална самоуправа.

Криптовалутите како стратегија за избегнување санкции

Алфред Марлеку

08.02.23

Како што се покажа преку неколку примери, државите можат да користат „крипто“ за целосно да ги заобиколат економските санкции од остатокот од...

Реториката на нуклеарни закани како алатка за конвенционална војна

Алфред Марлеку

29.07.22

Дури и во минатото - особено за време на Студената војна - државите со нуклеарни капацитети во одредени случаи го покажаа својот нуклеарен...

„Нуклеарната“ порака на Русија кон остатокот од светот

Алфред Марлеку

16.03.22

Во една статија во 1993 година во списанието Форин Аферс (Foreign Affairs), Џон Мершајмер, професор на Универзитетот во Чикаго изнесе аргументи дека...

Да ги почитуваме различностите – пратениците нека бидат пример за сите граѓани

М-р Мирослав Драганов

07.09.17

м-р Мирослав Драганов Маргинализираните групи во остварувањето на нивните права и слободи не го загрозуваат мнозинството, па затоа ниту тоа не...