fbpx

Ненад Новковски

Д-р Ненад Новковски е редовен професор на Природно-математичкиот факултет и е раководител на постдипломските студии на Институтот за физика. Автор е на научни трудови, објавувал статии во меѓународни списанија со импакт-фактор и раководел со научно-истражувачки проекти. Тој е член на македонското, европското и американското друштво на физичари и соработува со институти за физика во Србија, Бугарија и Швајцарија. Во периодот од 1998 до 2002 година бил министер во Владата на Република Македонија. Раководел и учествувал во изработката и донесувањето на Стратегијата за развој на образованието 2001-2010 и Програмата за технолошки развој 2001-2006.

Животот со цистична фиброза не мора да биде толку тежок

Елена Гаговска

28.04.23

Јасно е дека не можеме преку ноќ да го искорениме мотивот за профит, но како би можеле веднаш да им помогнеме на ЦФ пациентите и оние болни од ретки...

Културата не смее да стане луксуз за граѓаните

Елена Гаговска

02.02.23

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во...

Говорот на омраза го има и после месецот на гордоста

Елена Гаговска

20.07.22

Дали може ЛГБТ луѓето да се чувствуваат безбедно и заштитено од страна на државните органи во Македонија?...

Запишување на нови студенти: малку или многу?

Ненад Новковски

11.01.19

МК   ALB проф. д-р Ненад Новковски Треба да се поттикнува уште поголемо вклучување на младите во процесот на високото образование, за да се...

Кој се плаши од предатори и плагијатори?

Ненад Новковски

15.05.18

проф. д-р Ненад Новковски Постојат повеќе административни и технички решенија против плагијаризам што се применуваат од издавачите и...

Кои реформи му се неопходни на образованието во наредниот период?

Ненад Новковски

11.07.17

проф. д-р Ненад Новковски Во образованието едновремено беа правени промени во неколку циклуси што се поврзани, пред да се сочека да бидат завршени...

Кој, колку и зошто финансира во науката и истражувањето

Ненад Новковски

24.02.17

проф. д-р Ненад Новковски Изразено ниската вредност на вложување во науката и истражувањата во Македонија е јасен знак за отсуство на грижа на...