Svetomir Shkariq

Prof. Dr. Svetomir Shkariq lindi në Dojran në vitin 1941, në një familje fshatare. Shkollimin fillor e ka mbaruar në Dojran dhe në Gjevgjeli, dhe shkollën e mesme në Strumicë. Ai u diplomua në Fakultetin e Drejtësisë në Shkup, dhe mori gradën master dhe atë të doktoraturës në Fakultetin e Drejtësisë në Beograd, nën mentorimin e prof. Jovan Gjorgjeviq. Ai u zgjodh asistent i prof. Evgeni Dimitrov, dhe më pas si asistent profesor dhe profesor i së Drejtës Kushtetuese në Fakultetin e Drejtësisë në Shkup. Ai ka qenë për vizitë studimore në Grenobël, Saporo dhe Tokio dhe ka zhvilluar një vizitë si profesor në Bordo. Ai ka dhënë leskione 15 vjet në Shkollën Politike “Josip Broz Tito” në Kumrovec, së bashku me Kiro Gligorov, Predrag Vranicki, Muhamed Filipoviq, Miat Shukoviq, Milojko Druloviq dhe Slavoj Zhizhek. Ai ka marrë pjesë në disa kongrese të Shoqatës Ndërkombëtare për të Drejtën Kushtetues (L'AIDC), të Shoqatës Ndërkombëtare të Shkencave Politike (IPSA) dhe Shoqatës Ndërkombëtare të Studimeve për Paqen (IPRA). Punimet e paraqitura janë botuar në librin "Maqedonia në të gjitha kontinentet" (2000). Është autor i librave: Law, Force and Peace - Macedonia and Kosovo (2002), Democratic Elections in Macedonia 1990-2002 (2005), Interpretimi Shkencor - Kushtetuta e Republikës së Maqedonisë (2014) dhe E Drejta Kushtetuese, Botimi i tetë (2015). Ai për një kohë të gjatë ka punuar për librat shkollorë: "Teoritë politike - një epokë e re" dhe "E drejta kushtetuese e Bashkimit Evropian". Ai është duke përgatitur njëzet ese me rastin e 70 vjetorit të ekzistencës së Fakultetit të Drejtësisë "Justiniani i Parë " në Shkup (1951-2021). Përmes blogjeve, të drejtën kushtetuese e sjell më afër qytetarëve, pozitës dhe opozitës.

Shqiptarët janë lodhur nga premtimet boshe të Brukselit

Alice Taylor

04.04.23

Problemi me informacionet rreth anëtarësimit të Shqipërisë në BE nuk ka të bëjë me narrativat e rreme apo edhe me lajmet e rreme. Përkundrazi, është besimi se deklaratat e BE-së për mbështetjen e anëtarësimit të vendit janë më shumë se sa vetëm...

Shqipëria – e përhumbur nga problemet e migracionit dhe imazhit

Alice Taylor

22.12.22

Miqtë e mi shqiptarë ndiheshin të turpëruar për mënyrën sesi i perceptonte bota. Të vetëdijshëm për reputacionin e shqiptarëve si kriminelë dhe trafikantë droge, ata ndihen të ndarë mes krenarisë për kombësinë e tyre, sikletit, frikës dhe...

Ndërsa lufta në Ukrainë është ndezur, shqiptarët po luftojnë për mbijetesë ekonomike

Alice Taylor

18.03.22

Ndërkohë që lufta në Ukrainë vazhdon të shpërthejë, për mijëra shqiptarë është një betejë e vazhdueshme për të ushqyer familjet dhe për të paguar faturat e tyre. Protestat e tyre nuk vijnë nga mungesa e mëshirës, por më tepër nga një nxitje...

Amandamentet „qesharake“ janë një shuplakë për demokracinë parlamentare

Svetomir Shkariq

21.07.21

Prof. Dr. Svetomir Shkariq Pushteti legjislativ ka bllokuar miratimin e njëzet ligjeve përmes mijëra amandamenteve të parashtruara nga ana e opozitës. Nuk është çështja e pengimit të procesit legjislativ (filibustering), siç po prtendojnë, por e një...

E enjtja e përgjakshme në SHBA

Svetomir Shkariq

11.01.21

Prof. Dr. Svetomir Shkariq Donald Trump nuk e pranon disfatën në zgjedhjet presidenciale, pavarësisht diferencës prej shtatë milion votash popullore dhe 74 votash elektorale. Ai nuk e njeh humbjen as pas gjyqeve të humbura, as pas certifikimit të votave...

Kushtetuta në konflikt me pandeminë

Svetomir Shkariq

04.11.20

Prof. Dr. Svetomir Shkariq Pandemia teston qëndrueshmërinë e së drejtës dhe cilësinë e tij, ndryshon mënyrën e funksionimit të autoriteteve qendrore dhe lokale dhe ngre të drejtën për jetë në nivel më të lartë se e drejta për liri, e drejta për...

Kuvendi i shpërbërë nuk mund të kthehet

Svetomir Shkariq

18.05.20

МК prof. d-r Svetomir Shkariq Një grup prej tridhjetë e pesë ish-deputetësh nënshkruan një peticion që Kuvendi i shpërbërë përsëri të mund të kthehet dhe të mbajë seanca. Kërkesa e tyre u mbështet nga Qeveria dhe Presidenti i Republikës. Kërkesës...