fbpx

Сефер Тахири

Сефер Тахири има докторирано на тема „Влијанието на политичките партии врз уредувачката политика на јавниот радиодифузен сервис-Македонска Радиотелевизија (1998-2006 година)“. Предава предмети од областа на медиумите и комуницирањето при Факултетот за јазици, култури и комуникации на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово и на Институтот за комуникациски студии во Скопје. Тахири има 15-годишно новинарско искуство. Работел како новинар и уредник во весникот Факти, Програмата на албански јазик на МТВ, ТВ АЛСАТ-М и бил дописник на Радио Слободна Европа од Скопје - Програма на албански јазик. Има учествувано во различни истражувачки проекти во областа на медиумите и комуникациите.

Тивок бојкот наспроти тивка поддршка: улогата на Албанците во изборот на нов претседател

Сефер Тахири

10.05.24

Во вториот круг на претседателските избори, освен за изборот на новиот шеф/ица на државата, битката беше и за цензусот, односно за 40% одзив или 726...

Трамп е сега единствената надеж за Путин

Карл Билт (Carl Bildt)

07.05.24

Оваа вест несомнено беше дочекана со олеснување во Киев и со жалење во Кремљ. Американскиот Конгрес конечно го надмина шестмесечниот застој и...

Конкурентноста на Кина и злобните американски критики

Џефри Д. Сакс

19.04.24

Последната во серија кампањи на САД против Кина е обвинувањето дека Кина има вишок капацитет за голем број на произведени стоки и поради тоа...

Вештачка интелигенција: Помеѓу информациите и дезинформациите

Фестим Ризанај

12.04.24

Во последниве години, ширењето на технологијата на вештачка интелигенција (ВИ) револуционизираше различни индустрии, вклучувајќи ги и...

Политичкиот хаос по локалните избори

Сефер Тахири

15.11.21

Сефер Тахири Победата на ДУИ во 11 општини e засенета од фактот што не успеа да победи во Тетово и Гостивар, битни политички градови за Албанците....

Се разгорува битката за гласови во албанскиот политички блок

Сефер Тахири

27.10.21

Сефер Тахири ДУИ е дел од влада која, дел поради пандемијата, а дел поради непостоење на политичка волја за реформирање на системот и искоренување...

„Отворен Балкан“ ги подели Албанците во регионот

Сефер Тахири

01.09.21

Сефер Тахири Длабоката поделеност околу учеството на Горан Бреговиќ на фестивалот во Корча ја отсликува на најдобар начин поделеноста која...

Албанците со трпение и разбирање околу спорот со Бугарија, но до кога?

Сефер Тахири

30.07.21

Сефер Тахири Албанскaта политичка и научна јавност имаат објективен пристап и разбирање дека прашањата што се на масата за разговори со Бугарија...

Зелена ДУИ: маркетинг трик или искрена агенда

Сефер Тахири

16.06.21

Сефер Тахири ДУИ, која по конфликтот го вееше албанското црвено – црно знаме, потоа синото, на следните избори ќе го вее зеленото. На социјалните...