fbpx

Весна Шопар

Проф. д-р Весна Шопар е долгогодишен есперт во областа на информирањето и комуницирањето, масовните медиуми, јавното мислење, интеркултурното комуницирање, информациско-комуникациските теории и системи, медиумското право, деловното комуницирање, политиката и медиуми. Таа има објавено повеќе од 40 научни публикации, книги, монографии, учествувано во голем број научни собири, конференции и семинари како и учествувано во повеќе од 30 научно-истражувачки проекти во земјата и во странство. Професор Шопар била и е член на бројни организации и асоцијации во Македонија и во странство.

Зошто Косово се врти кон зелените технологии

Фјола Цака (Fjollë Caka)

10.06.24

Косово произведува 88% од својата енергија благодарение на електраните Косово А и Косово Б, кои се меѓу најголемите загадувачи во...

Аргументите за пристапувањето на Украина во НАТО

Јуриј Городниченко

Илона Сологуб

27.05.24

На церемонијата на потпишување на Северноатлантскиот договор на 4 април 1949 година, тогашниот американски претседател Хари Труман забележал дека,...

Кинеските инвестиции на Балканот: помеѓу профитот и законите

Соња Стојадиновиќ

13.05.24

Иако кинеските инвестиции на Балканот од почетокот на иницијативата Појас и пат во 2014 година, донесоа промени и напредок, тие не поминаа без...

Тивок бојкот наспроти тивка поддршка: улогата на Албанците во изборот на нов претседател

Сефер Тахири

10.05.24

Во вториот круг на претседателските избори, освен за изборот на новиот шеф/ица на државата, битката беше и за цензусот, односно за 40% одзив или 726...

Универзитетската автономија – етичко или законско право

Весна Шопар

06.10.15

проф. д-р Весна Шопар, Институт за комуникациски студии Законот за високо образование до сега има претрпено бројни реформи. Последните предизвикаа...