fbpx

Политика

Спогодбата за решавање на спорот за името како упатство за автоцензура

Александра Ѓуркова

25.09.18

проф. д-р Александра Ѓуркова Спогодбата има за цел ревидирање на историјата, на науката, на македонското културно наследство и воспоставување на...

Значењето на членството во ЕУ и НАТО за Република Македонија

Јулија Брсакоска Базеркоска

24.09.18

вон. проф. д-р Јулија Брсакоска Базеркоска Република Македонија е мала држава на Балканот чија основна цел е опстанокот во меѓународните односи и...

Неопходноста од јавен простор и дебата и Договорот за името

Јана Лозаноска

19.09.18

д-р Јана Лозаноска Можни се правни и политички импликации кои Договорот за името и комплексниот член 1 може да ги повлечат и внатрешно и надворешно....

Причините поради кои Уставниот суд ќе го поништи илегалниот референдум за „Северна Македонија“

Димитар Апасиев

17.09.18

доц. д-р Димитар Апасиев Со распишувањето на недозволениот консултативен референдум за најважните државно-правни прашања, за кои уставотворецот...

Договорот со Грција и уставните промени

Светомир Шкариќ

14.09.18

проф. д-р Светомир Шкариќ Причините за настанување на Договорот со Грција се од внатрешен, а не од надворешен карактер. Тоа не го гледаат опонентите...

Европските десничарски движења не ја заобиколуваат Македонија

Соња Стојадиновиќ

12.09.18

Соња Стојадиновиќ Слоганите на Тврдокорните и на Христијанските браќа не можат да се разликуваат од десничарите кои како чума се шират низ Европа....

Позицијата на политички Берлин за Преспанскиот договор е различна од германските научни сознанија за македонското прашање

Свето Тоевски

10.09.18

м-р Свето Тоевски Во поглед на Преспанскиот договор, политичкото раководство на Германија треба да се потпира на сознанијата на својата научна,...

Зошто Договорот со Грција не е „капитулантски“?

Ѓорѓи Спасов

05.09.18

проф. д-р Ѓорѓи Спасов Секое бојкотирање на Договорот значи застанување на страната на оние кои немаат сериозни и валидни аргументи за неговата...

Неуспешниот референдум значи дефинитивен крај на т.н. Преспански договор

Димитар Апасиев

31.08.18

доц. д-р Димитар Апасиев На 30 септември 2018, доколку граѓаните не сакаат да бидат соучесници на туѓи агенди и платформи и доколку тие достоинствено...

Договорот со Грција низ призмата на меѓународното право: водич за почетници

Весна Попоска

27.08.18

м-р Весна Попоска Меѓународно-правната позиција на договорот е кристално чиста: договорот својата правна основа ја наоѓа во резолуциите на...