fbpx

Политика

Преспанскиот договор како американски геостратешки потег

Здравко Савески

14.11.18

МК   ALB д-р Здравко Савески Следејќи ги слепо своите геостратешки планови, можно е американските геостратези и во Македонија да направија уште...

„Друже Тито, ми ти се кунемо“

Аида Рамусовиќ

12.11.18

МК   CNG Аида Рамусовиќ (Aida Ramusović) Подгорица во 2019 година ќе добие споменик на Јосип Броз Тито. Не е изненадувачки што приказната за Тито, па дури...

Поделбата на општеството на „про-западно“ и „про-источно“ оневозможува аргументирана дебата за „НАТО ефектот“

м-р Џелал Незири

07.11.18

МК   ALB м-р Џелал Незири Македонија, нејзините институции и факторите кои го одредуваат политичкиот курс во земјата несомнено треба да го...

Собраниската одлука за уставни измени не може да произведе правно дејство

Димитар Апасиев

31.10.18

доц. д-р Димитар Апасиев  Виртуелното создавање на некаков си имагинарен „правен основ“, на мала врата, да се заобиколи народната волја и...

Помирување или непомирување: предизвици пред кои е исправена Република Македонија

Јана Лозаноска

24.10.18

д-р Јана Лозаноска Без разлика дали помирувањето ќе се случи или не, за што никој не може да гарантира во целост, сепак, она што е особено важно е...

Република Македонија има потреба од одговорност и помирување

Јана Лозаноска

08.10.18

д-р Јана Лозаноска Единствен излез од целосниот колапс на системот кој, наместо да се лечи, во континуитет се храни и потхранува со...

Трампизмот и филозофијата за светски поредок

Марк С. Вајнер

05.10.18

Марк С. Вајнер (Mark S. Weiner) Однесувањето на Трамп е резултат на негови идеи, особено на неговите имплицитни филозофски заложби во врска со светскиот...

Камбаните на референдумот

Весна Попоска

02.10.18

м-р Весна Попоска Референдумот беше услов без кој не се може токму за најголемата опозициска партија, чија пратеничка група веќе нема да има...

Преговорите за членство во ЕУ – нов почеток или умешна надградба?

Д-р Симонида Кацарска

27.09.18

д-р Симонида Кацарска Стратегијата за проширување од февруари 2018 година постави индикативен календар за пристапувањето на Србија и Црна Гора....

Преспанскиот договор ја распарчува дијалектната целина на македонскиот јазик

Свето Тоевски

26.09.18

м-р Свето Тоевски Со Преспанскиот договор се цели да се раскине природната поврзаност на македонските дијалекти и поддијалекти во Егејска...