fbpx

Западен Балкан

Европската унија треба што поскоро да ги отвори вратите за Балканот

Сабин  Селими

23.03.22

Најмоќниот надворешнополитички инструмент на ЕУ – нормативното влијание на членството - беше најдобрата алатка во...

Мора да го разбереме минатото за да поставиме насока за иднината

Владимир Ѓорѓевиќ

24.11.21

Владимир Ѓорѓевиќ На националистичките агенди во регионот им треба релативно мала искра за да се направи многу поголем пламен. Неодамна...

Крајно време е да дозволиме науката и доказите да ја водат политиката

Младен Обреновиќ

05.11.21

Младен Обреновиќ Кога настапи пандемијата, „рефлекторите“ некое време беа насочени кон експертите бидејќи од нив се очекуваа одговори. Вирусот...

Абортуси кога полот не одговара: Проблем за кој патријархатот треба да се освести

Адора Лимани

08.10.21

Адора Лимани Проблемот со абортуси за полова селекција е причина да се освестиме за сериозноста на недоволно ценетите ќерки, жени и девојки....

„Хејт Словени“ – Говорот на омраза на Балканот

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

31.05.21

Проф. Д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ Говорот на омраза е вообичаена појава во јавниот дискурс на овие простори. Грди зборови, инсинуации,...

Корупцијата на Балканот тврдоглаво опстојува, а не помага фактот што е тешко да се измери

Џејсон Диган и Феликс Амелунг

07.05.21

Џејсон Диган (Jason Deegan) и Феликс Амелунг (Felix Amelung) Не треба толку да се грижиме за тоа дали се искачуваме на табелата, туку повеќе треба да внимаваме на...

Како Балканот да ја отстрани етикетата „буре барут“ на Европа

Владимир Ѓорѓевиќ

23.04.21

Владимир Ѓорѓевиќ Да бидеме реални: регионот на многу начини сè уште е претежно (погрешно) разбран и (погрешно) третиран и меѓународно се нарекува...