fbpx

Димитар Апасиев

Димитар Апасиев (1983, Велес) е доктор на правни науки. Дипломирал, магистрирал и докторирал како првенец на повеќе генерации на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Тој е долгогодишен активист на Движењето за социјална правда „Ленка“ и член на президиумот на Левица. Има учествувано на преку стотина домашни и меѓународни научни симпозиуми. Автор е на десетина правни книги и монографии, како и на над 50 статии и стручни трудови. Бил правен консултант на неколку правосудни државни органи, синдикални организации, граѓански здруженија и неформални активистички иницијативи. Во моментов работи како доцент на Правниот факултет при Државниот универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, Катедра за граѓанско право. Предава: Римско право, Судскa реторика и Философија на правото.

Чуму ни е ЕУ, ако не нема

Ѓорѓи Хаџи-Василев

26.07.23

Младите заминуваат од Македонија затоа што го губат натпреварот на стадион на којшто не нѝ влегле, додека системските полтрони играат без...

Зајакнување на климатските заложби таму каде што е најпотребно

Раниа Ал-Машат

Ерик Берглоф

21.07.23

Со оглед на стремежот за воспоставување на државни капацитети кои се потребни за да се постигнат нето-нула емисии до 2050 година, земјите во развој...

Колку промените во однесувањето на животните може да помогнат во „предвидувањето“ на земјотресите?

Љубчо Јованов

Катеринa Дрогрешка

17.07.23

Иако предвидувањата никогаш не биле популарни, па дури и тогаш кога зад таквите „пророштва“ стојат еминентни научници – сеизмолози, се чини дека...

Жените се клучот за решавање на демографските проблеми во Источна Европа (но не од причината што прва ви доаѓа на ум)

Флоренс Бауер

11.07.23

Кога жените би раѓале повеќе деца, според широко распространето гледиште, тогаш не би морале толку да се грижиме за демографските...

Од иста ситуација не може да се продуцираат две вонредни состојби

Димитар Апасиев

23.04.20

Димитар Апасиев Претседателот на РМ – сосема противуставно, паушално и арбитрарно, донесе нова, т.е. втора деклараторна Одлука за утврдување на...

Трансферот на предметите од СЈО стои на стаклени нозе и може правно да биде соборен

Димитар Апасиев

21.10.19

ALB Димитар Апасиев Ако се прифати оваа илегална и первертирана пракса, тоа би значело дека Катица Јанева, од притворот, ќе можеше да го ослободи од...

Рашковски пука во празно: Стратешките тужби за замолчување на јавноста се најомразени во Стразбур

Димитар Апасиев

22.07.19

ALB доц. д-р Димитар Апасиев Едно современо демократско општество се разликува од тоталитарното токму по тоа што јавната критика и т.н. јавно...

Дрвениот новоговор на кандидатoт Пендаровски: гарантирана формула за неуспех

Димитар Апасиев

28.03.19

Рес Публика почнува со објава на серијал текстови „Политички профили на претседателските кандидати“. Во рамки на серијалот, во наредните четири...

Зошто Уставниот суд ќе мора да го поништи т.н. „закон за јазици“

Димитар Апасиев

20.02.19

ALB доц. д-р Димитар Апасиев Останува да видиме дали овој состав на Судот, кој дефинитивно е кадровски и професионално најслаб во досегашната наша...

Амнестија, аболиција или помилување – што, по ѓаволите, донесе Собранието?

Димитар Апасиев

16.01.19

МК   ALB доц. д-р Димитар Апасиев За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по...