fbpx

Златко Јакимовски

Златко Јакимовски е докторанд на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје. Во текот на додипломските студии на Правниот факултет престојувал неколку месеци на Универзитетот Ломоносов Москва и работел како правен советник во неколку адвокатски канцеларии. Бил анагажиран како предавач во скопската гимназија „Јосип Броз Тито“ по предметот Вовед во правото како надворешен соработник на НВО „Коалиција сите за правично судење“. Јакимовски учествувал и бил говорник на неколку конференции и семинари.

Нееднаквост и демократија

Џозеф E. Стиглиц (Joseph E. Stiglitz)

08.09.23

Доколку правилно се испланираат и спроведат политички реформи, демократиите можат да станат поинклузивни, со повеќе слух за граѓаните и помалку...

Како да ја сопреме инфлацијата во 2023 година?

Димитар Христов

27.12.22

Прогнозите покажуваат дека поскапувањата и високите каматни стапки ќе продолжат и следната година, но дека стабилизација на економијата треба да...

Макроновата политичка заедница: Спас на Европа

Димитар Христов

03.06.22

И фудбалската репрезентација на Македонија се избори за настап на Европското првенство преку Лигата на нации, а не преку редовниот квалификациски...

Долгот како привилегија во доба на корона

Златко Јакимовски

27.04.20

Златко Јакимовски Со двете уредби на Владата со кои се одлага извршувањето на доспеаните долгови на граѓаните на ниту еден начин не се помага,...

Утопијата наречена даночна реформа

Златко Јакимовски

12.09.17

м-р Златко Јакимовски Македонската економија денес личи на „лонец“ кој е празен и во кој никој не сака да стави ништо, а сите се тепаат за...

Mоралноста на криминалното низ призмата на економскиот криминалитет во Македонија

Златко Јакимовски

19.09.16

Златко Јакимовски Криминалот не би смеело да се „исплати“, односно никој не смее да профитира од своите криминални активности. Ова е основен...

Бунтови, промени, што потоа?!

Златко Јакимовски

30.05.16

Златко Јакимовски Серијата граѓански протести во последниот период, организирани од движењето #Протестирам, а познати како Шарена револуција,...