fbpx

Правда

Реформа на правосудството – што со неправдите на државниот правобранител?

д -р Ненад Живановски

12.10.17

д-р Ненад Живановски Авторите на Нацрт – Стратегијата за реформа на правосудниот сектор точно ја констатираат состојбите во македонското...

Ќе има ли правда за „големите, важните и богатите“

Сузана Јошевска Анастасовска

07.08.17

Сузана Јошевска Анастасовска, адвокат Законот му дава процесна можност на првостепениот суд повторно да одлучи да ги исклучи прислушуваните...

За уставните празнини и претседателската злоупотреба на јавното право

Димитар Апасиев

25.04.17

доц. д-р Димитар Апасиев Уставотворецот стреми да се обезбеди пренос на власта и нормално функционирање на највисоките централни институции на...

Зошто праќањето на Ќосето и крстот за Заев мораат да бидат санкционирани

д -р Ненад Живановски

16.12.16

д-р Ненад Живановски Заканата со Ќосето, упатена од Никола Груевски кон Зоран Заев, како и носењето на крст со заковано име и презиме на лидерот на...

Три работи кои треба да ги научиме од полициските службенички

Мартин Манасков

16.11.16

Мартин Манасков Жените полицајки се помалку корумпирани од мажите, главно не употребуваат прекумерна сила и ја зголемуваат довербата на...

Електричните парализатори и гумените куршуми ги кршат човековите права

Горица Наџинска

11.11.16

Горица Наџинска И со најновите измени на Законот за полиција, овластувањата на службените лица за користење електрични парализатори и гумени...

За легалноста и легитимноста на Специјалното јавно обвинителство

Милчо Балевски

25.10.16

Милчо Балевски Сведоци сме на чести индивидуални обиди за дискредитација на Специјалното јавно обвинителство и изразување сомнежи околу...

Слобода за движење, освен ако сте Роми

Исмаил Камбери

26.09.16

м-р Исмаил Камбери Бројката на вратени Роми од македонските гранични премини изнесува скоро половина од вкупното ромско население во Македонија....

Специјализирано судско одделение: Прв чекор кон ослободување на судската од извршната власт

Воислав Стојановски

18.07.16

д-р Воислав Стојановски Главната придобивка од формирање специјализирано судско одделение (ССО) би била унапредување на правосудниот систем и...

Политички и правни претпоставки за специјално одделение во кривичниот суд

Драган Малиновски

13.07.16

Драган Малиновски Kривичниот суд, кој безрезервно прифаќаше се` што беше побарано од Јавното обвинителство, премина во другата крајност во односот...