fbpx

Правда

Дали притворот е прикриена казна пред пресудa?

Јасмин Калач

30.10.19

ALB Јасмин Калач Во притворските единици во нашата држава се наоѓаат многу притвореници, некогаш дури и далеку повеќе од постоечките капацитети. Се...

Општеството ќе има поголема корист од општокорисна работа или куќен затвор

Јасмин Калач

13.05.19

ALB м-р Јасмин Калач Пробацијата претставува клучна новина во реформата на нашиот пенитенцијарен и казненоправен систем и приоритетна цел на...

Начелните ставови и правни мислења на Врховниот суд како (проблематичен) извор на право

Емилија Локвенец

13.02.19

ALB м-р Емилија Локвенец Овластувањата на Врховниот суд да издава интерпретативни сфаќања за важни правни прашања, создавани in abstracto, е познат само...

Дали проверката на подобност и одобрувањето на судии во Албанија ја приближува државата кон ЕУ?

Рамадан Чипури

14.12.18

МК   ALB проф. д-р Рамадан Чипури (Ramadan Çipuri) Процесот на проверка не треба да започне од правосудниот систем, туку од извршните претставници и...

Разрешувањето на масовното прислушување претставува јавен интерес!

Јана Лозаноска

28.11.18

МК   ALB д-р Јана Лозаноска Случаите на СЈО започнуваат да наликуваат на шоу судења кои имаат за цел да ѝ покажат на јавноста дека правдата е...

Граѓаните не знаат како да користат бесплатна правна помош

Арлинда Мазлами Илази

03.10.18

Арлинда Мазлами Илази И после многу години од донесувањето на Законот за бесплатна правна помош, се` уште се соочуваме со истите основни проблеми...

Задолжителноста на адвокатскиот печат и потпис и правото на пристап до суд

Иван Колевски

09.07.18

м-р Иван Колевски Дали задолжителноста на адвокатски печат и потпис ќе има влијание на правото на граѓаните за пристап до суд? Како судовите треба...

Помилувањата на претседателот Иванов се ништовни

Светомир Шкариќ

21.06.18

проф. д-р Светомир Шкариќ  Ако нешто е направено спротивно на законот, тогаш тоа што е направено е ништовно по силата на правото (ipso iure). А токму...

Празнините во стратегијата за правосудните реформи

Драган Малиновски

22.03.18

Драган Малиновски Дилемата на стручната јавност е дали Стратегијата за реформи во правосудството подготвена минатата година успешно ги лоцира...