fbpx

COVID-19

A e fitoi me të vërtetë Mali i Zi, KOVID-19?

Ксенија Миловиќ

26.06.20

Ksenija Miloviq Fundi i epidemisë në Mal të Zi u shpall më 2 qershor. Nga vala e parë, vendi doli me bilancin vijues: 324 të infektuar dhe 9 të vdekur. Mali i Zi tani po përballet me sfida ekonomike dhe sezoni turistik është i diskutueshëm. Vlerësimet...

Maqedonia dhe KOVID-19: Përbindëshi me qafën e gjatë

Анастас Вангели

24.06.20

Anastas Vangeli  Tendenca e ngritjes së mureve midis shteteve dhe besimi i lëkundshëm në rendin shumëpalësh tregon që pandemia, në vend që të jetë një krizë globale, do të vazhdojë të zgjidhet si një krizë kombëtare në çdo vend të botës....

Fenomenologjia e shëndetit mendor në Krizën e COVID-19

Радмила Живановиќ

23.06.20

Radmila Zhivanoviç Ndoshta tani, përfundimisht, do të kemi mundësinë, përveç frikës dhe mbrojtjes, të mësojmë se si të jetojmë nga mbështetja e ndërsjellë, dhembshuria, empatia, përgjegjësia, mirëkuptimi dhe respekti si vlerat thelbësore të...

Reformat e mundimshme në Shqipëri

Алфонс Ракаџ (Alfonc Rakaj)

12.06.20

МК  SRB   ENG Alfonc Rakaj Zbatimi i reformave kryesore në Shqipëri, arritën pikën kritike, në të njëjtën kohë kur vendi disi po ballafaqohej me fundin e masave për pandeminë. Shumë punë të rëndësishme varen nga reformat, sepse ato...

Luftë me të panjohurën: KОVID-19 dhe fëmijët me zhvillim atipik

Зоран Кардула

10.06.20

МК Zoran Kardula Masat për të parandaluar pandemitë kanë ndryshuar edhe rutinën e përditshme të fëmijëve me zhvillim atipik. Për vajzën time, kjo nënkuptontë mosvajtjen në shkollë dhe mungesën e defektologes së saj, e cila e ndiqte atë si asistente...

Pajtim dhe “bashkëjetesë” gjatë pandemisë në BeH

Златиборка Попов Момчиновиќ

06.06.20

МК  BS Zlatiborka Popov-Momçinoviq Qëndrimet pozitive ndaj “sjelljes së njerëzve” gjatë pandemisë nuk duhet të shërbejnë si një justifikim respektvisht amnestimin e qytetarëve nga përgjegjësia për sjelljen e elitave politike....

Nacionalizimi në kohë COVID-19: një zgjedhje legjitime e çdo qeverie

Соња Стојадиновиќ

01.06.20

МК Sonja Stojadinoviq Komuniteti i biznesit, i cili deri para disa muajsh po trumbetonte vazhdimisht se shteti nuk duhet të ndërhynte në punën e tij, menjëherë filloi të qajë për ndihmën e shtetit. Shteti ka përmbushur nevojat e tyre, ka shtetëzuar...

Pandemia tregoi që gazetarët nuk dinë të raportojnë në situata krize

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

29.05.20

МК  SR prof. d-r Dubravka Valiq Nedelkoviq Përcjellja themelore e asaj që mediat ofrojë në kohën e Kovid-19 ka treguar se sa të papërgatitura janë për detyrën në fjalë – të raportojnë në kohë krize, ndërsa krizat po bëhen gjithmonë...

Ne hymë shpejt në krizë dhe dalëngadalë po dalim prej saj

Никола Поповски

27.05.20

МК Nikola Popovski Nëse diçka nuk ndryshon rrënjësisht, nuk mund të presim që kur të kalojë kjo krizë shëndetësore, ekonomia jonë do të normalizohet shpejt dhe do të krijojë kushte për një dalje më dinamike nga kriza dhe një rritje më të...