fbpx

COVID-19

Pse fundi i pandemisë po vjen më ngadalë në Maqedoni?

Харис Бабачиќ

06.10.21

Dr. Haris Babaçiç Në fillim të pandemisë, ne vlerësuam se ndoshta do të zgjasë për dy vjet. Një vit e shtatë muaj më vonë, sot pyes veten nëse do të jetë kështu me Maqedoninë. Jo për shkak të mungesës së mekanizmave dhe mjeteve për të arritur...

Përtej teorive të konspiracionit: Si keqmenaxhimi ndikoi procesin e vaksinimit në Shqipëri

Барбара Хала

04.10.21

Barbara Halla Dhe ndërsa qershori dukej si momenti kur Shqipëria kishte marrë kthesën, me normat e infeksionit që ranë në numra njëshifrorë, deri në fund të korrikut (pasi një numër rekord vizitorësh kishin hyrë në Shqipëri, duke tejkaluar numrat para...

Panik për mungesë vaksinash, por kur mbërritën kishte plot „për t’u hedhur“

Младен Обреновиќ

01.10.21

Mladen Obrenoviç Marrë parasyh mosbesimin e konsiderueshëm dhe ndikimin e fortë të kundërshtarëve të vaksinimit, por edhe me faktin se Bosnja dhe Hercegovina është mjaft vonë me imunizimin masiv në raport me fqinjësinë, dhe në raport me botën,...

“Luftëtarët e lirisë “ që kërcënojnë demokracinë në Sllovaki

Михаела Ружичкова

29.09.21

Mihaela Ruzhiçkova Përkundër situatës relativisht të mirë sa i përket pandemisë në Sllovaki gjatë verës së vitit 2021, shteti u përball me një fushatë të gjerë kundër vaksinimit dhe kundër qeverisë. Qëllimi kryesor i këtyre fushatave ishte...

Nxënës „të rangut të dytë“: Mësimi online me pasoja offline

Бранко Прља

20.09.21

Branko Prlja Kur bëhet fjalë për mësimdhënien e kombinuar, pavarësisht se sa i ndërlikuar është ai “ekuacion”, fëmijët që mësojnë online nuk duhet të harrohen. Ata janë të izoluar nga miqtë dhe shoqëria dhe kanë nevojë për ndihmën e...

Pandemia është një zjarr që mund ta shujmë përmes vaksinimit masiv

Иван Дургутов

17.08.21

Mr. Ivan Durgutov Rrallëkush mund të kishte pritur dhe supozuar se zakonisht, një komunikatë e rregullt e dhënë pas çdo seance të qeverisë mund të ngjallte interes të veçantë në publikun e gjerë. Por, ajo mrekulli ndodhi dhe komunikata nga seanca e 97...

Në një shoqëri të ndarë për çështjen e vaksinimit, dizinformatat juridike/ligjore mbjellin frikë për fashizëm

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

06.08.21

Bojana Guberac Nëse pandemia na mësoi diçka, kjo është se në Kroaci, si kurrë më parë, ekziston një mosbesim i fortë ndaj sistemit dhe, ajo që është edhe më e tmerrshme, në profesion. Ne kemi mësuar se politikanët na gënjejnë, ose – siç po...

Lufta kundër dizinformatave dhe lajmeve të rreme është një zgjedhje “të jemi apo të mos jemi”!

Теофил Блажевски

16.07.21

Teofil Blazhevski Lufta kundër lajmeve të rreme dhe dizinformimit është shumë më e vështirë se të gjitha masat dhe aktivitetet e ndërmarra ndërkombëtarisht dhe të miratuara ose të zbatuara në vend. Është një proces kompleks në të cilin as media, as...

“Raki, hudhër dhe limon”: Si lajmet e rreme rrezikuan jetën e njerëzve në Shqipëri

Нертила Махо

09.07.21

Nertila Maho Problemi i vërtetë ishin qëndrimet joshkencore dhe të pabazuara që filluan të qarkullonin në shumicën e faqeve të internetit në muajt e parë të pandemisë. Mund të gjesh lehtësisht “lajme të rreme” se si COVID-19 mund të...

Kush dhe si gënjeu për Kovid-19 në Serbi?

Иван Суботиќ

07.07.21

Ivan Subotiç Në një moment, në media mund të lexohej se Tylol Hot (një pluhur me paracetamol që trajton ftohjet) në kombinim me rakinë shëron Kovid-19, megjithëse kombinimi i alkoolit dhe paracetamolit është i rrezikshëm për shkak të rritjes së...