fbpx

COVID-19

P(l)andemija

Ивор Фука

02.07.21

Ivor Fuka Është e qartë, ngado që të kthehemi, me lajmet e rreme, dizinformatat dhe teoritë konspirative, ne do të luftojmë për një kohë të gjatë. Dhe a kemi përmendur tashmë që politikanët janë ndër shpërndarësit më të mëdhenj të...

Lajmet e rreme dhe konfuzioni në kohë pandemie në Kosovë

Виолета Зефи

30.06.21

Violeta Zefi Teoritë e konspiracionit dhe lajmet e rreme shpërndaheshin më shpejt se vetë virusi. Ato nuk njihnin kufij, moshë, gjini apo edhe kombësi. Që nga shfaqja për herë të parë e virusit Kovid-19 në Kinë, një ndër efektet e drejtpërdrejta ishte...

Faktet alternative dhe teoritë e konsiparcionit në kohën e pandemisë

Вук Вучетиќ

25.06.21

Vuk Vuçetiç Të gjitha teoritë e konspiracionit kanë premisa shumë të thjeshta mbi të cilat funksionojnë. Në themel të çdo teorie konspirative është ndarja e botës në të mirë dhe të keqe. Është e vështirë t’i përgënjeshtrosh, sepse kushdo...

Kundërpërgjigja e nacionazmit të vaksinave

Сабин  Селими

17.05.21

Sabin Selimi Nga ana tjetër, qeveritë priren të ndjekin interesat e tyre në vend që të ndjekin një qasje më të koordinuar globalisht. Të gjithë në mbarë botën janë prekur thellësisht nga pandemia KOVID-19, e cila ka bërë kërdi. Qindra mijëra njerëz...

Ekonomia maqedonase dhe standardi i jetesës së popullsisë janë në prag të kolapsit

Свето Тоевски

26.04.21

Sveto Toevski Ndërmarrjet dhe shumë biznese kanë gjithnjë e më pak fuqi për t’u përballur me masat shtrënguese të brendshme dhe ndikimet e jashtme në ekonomi ndërsa pandemia vazhdon. Zgjidhje nuk është huazimi i ri i huaj, i cili e çon Maqedoninë...

Të fundit në Ballkan: Rruga e vështirë e Kosovës për të siguruar vaksina

Арбер Фетаху (Arber Fetahu)

19.04.21

Arbër Fetahu Para disa javësh, pandemia shënoi përvjetorin e saj të parë. Kovid-19 vuri në pah problemet sistematike në sistemin shëndetësor dhe institucionet e tjera të Kosovës. Ndërsa numri i lartë i rasteve pozitive dhe rasteve të vdekjes u bënë...

Argumente dhe akuza ndërpartiake në vend të vaksinave

Вања Стокиќ

16.04.21

Vanja Stokiç Përveç disa përpjekjeve të izoluara, shumica e njerëzve nuk reagojnë dhe nuk kërkojnë llogari nga institucionet. Ata madje nuk e pranojnë as mundësinë e rrallë që u ofrohet për t’u vaksinuar. Sikur duan të presin, për të parë nëse...

Një vit më vonë: pandemia, anëtarësimi në NATO dhe shtyrja e regjistrimit të popullsisë

Иван Дургутов

14.04.21

Ivan Durgutov Pandemia e koronavirusit është padyshim tema kryesore në të gjithë botën për vitin 2020. Megjithëse urimet e Vitit të Ri në janar të këtij viti kishin të bënin kryesisht me shëndetin dhe dëshirën për “normalitetin e vjetër”,...

Dështimi i Bullgarisë sa i përket vaksinimit kundër KOVID-19: rreziqe të mëdha, rezultate mediokre

Владимир Атанасов

12.04.21

Vladimir Atanasov Programi i vaksinimit i Bullgarisë mund të konsiderohet vetëm si një dështim. Mund të jetë pasojë e një numri faktorësh – organizimit të dobët, paaftësisë dhe konfliktit të mundshëm të interesit. Nga ana tjetër, drama, e cila...

Ritëm tmerrësisht i ngadaltë i vaksinimit në Kroaci

Ведрана Симичевиќ

09.04.21

Vedrana Simičević Nepotizmi, strategjia dhe komunikimi i dobët me publikun shënuan muajt e parë të vaksinimit dhe ndikuan në faktin që Kroacia aktualisht të gjendet në fund të shkallës së BE-së për sa i përket përqindjes së popullsisë së vaksinuar....