Shëndeti

“Burimet njerëzore” nuk janë një luks, por një domosdoshmëri në kohë pandemie

Сашка Тодоровска

26.01.22

Sashka Todorovska Pas më shumë se një viti, është e qartë se shëndeti mendor i punonjësve është po aq i rëndësishëm sa shëndeti i tyre fizik. Tani më shumë se kurrë, nevojitet një sistem i zhvilluar mirë i menaxhimit të burimeve njerëzore. Si në...

Çfarë (nuk) dimë për variantin Omicron

Харис Бабачиќ

12.01.22

Haris Babaçiq Për momentin, nuk ka asnjë arsye për panik, por duhet t’i qasemi me kujdes rrëfimit se varianti Omicron shkakton një formë të lehtë të KOVID-19 që do të çojë shpejt në fundin e pandemisë. Çdo kopjim i gjenomit SARS-CoV-2 gjatë...

Tre arsye për vaksinimin e detyrueshëm kundër KOVID-19

Кристијан Фидановски

20.12.21

Kristijan Fidanovski Duke pasur parasysh rrezikun nëntëfish më të madh të shtrimit në spital, çdo qytetar i pavaksinuar vullnetarisht duhet të dëmshpërblejë taksapaguesit për dëmin e mundshëm të buxhetit të shtetit nga vendimi i tij për të mos u...

Pse fundi i pandemisë po vjen më ngadalë në Maqedoni?

Харис Бабачиќ

06.10.21

Dr. Haris Babaçiç Në fillim të pandemisë, ne vlerësuam se ndoshta do të zgjasë për dy vjet. Një vit e shtatë muaj më vonë, sot pyes veten nëse do të jetë kështu me Maqedoninë. Jo për shkak të mungesës së mekanizmave dhe mjeteve për të arritur...

Pandemia është një zjarr që mund ta shujmë përmes vaksinimit masiv

Иван Дургутов

17.08.21

Mr. Ivan Durgutov Rrallëkush mund të kishte pritur dhe supozuar se zakonisht, një komunikatë e rregullt e dhënë pas çdo seance të qeverisë mund të ngjallte interes të veçantë në publikun e gjerë. Por, ajo mrekulli ndodhi dhe komunikata nga seanca e 97...

Të ruajmë shëndetin mendor të më të rinjve tanë!

Јасмина Дечков (Jasmina Dechkov)

22.02.21

Jasmina Deçkov Reagimi i familjes dhe të afërmve ndaj pandemisë është një faktor vendimtar që ndikon në gjendjen emocionale, mendimet dhe sjelljen e të rinjve. Në kushte të pandemisë aktuale, po përballemi me ndryshime në shumë sfera të jetës që...

Çmim tregu apo i çmim i drejtë për ta luftuar COVID-19?

Наталија Шикова

13.11.20

Natalija Shikova Shteti ose tregu i lirë – i cili është autoriteti kryesor që përcakton se cili çmim është – “i përshtatshëm” – nëse varet nga ai – shëndeti i qytetarëve? Ndërhyrja e shtetit ose tregu i pavarur Shteti...

Pandemia është një mësim në lidhje me kujdesin për të tjerët që duhet ta mësojmë

Бранко Прља

10.08.20

Branko Prlja KOVID- 19 mund të na mësojë mësime të rëndësishme për jetën – se respekti për qeniet e tjera njerëzore nuk është në nderin që ua japim atyre me shtrirjen e dorës dhe duke u ra me butësi në shpinë, por në kujdesin thelbësor...

Fenomenologjia e shëndetit mendor në Krizën e COVID-19

Радмила Живановиќ

23.06.20

Radmila Zhivanoviç Ndoshta tani, përfundimisht, do të kemi mundësinë, përveç frikës dhe mbrojtjes, të mësojmë se si të jetojmë nga mbështetja e ndërsjellë, dhembshuria, empatia, përgjegjësia, mirëkuptimi dhe respekti si vlerat thelbësore të...