fbpx

Медиуми

Распрснете го вашиот меур: Зошто истражувањето на јавното мислење е важно

Илина Мангова

10.08.17

Илина Мангова, директорка на програмата на Меѓународниот републикански институт за Македонија Звучи како реторичко прашање. Зошто истражувањето...

Теориите на заговор како популистичка алатка за релативизирање на вистината

Борјан Ѓузелов

07.07.17

м-р Борјан Ѓузелов Популистичките режими се служат со лажни вести и теории на заговор за да ја релативизираат вистината и да го зацврстат своето...

Живееме прилагодени на интернетот или интернетот ни го определува животот

Александар Самарџиев

23.05.17

Александар Самарџиев Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано.  Некои...

Пасивноста на општеството и „малите Ајхмани“

Зоран Бојаровски

14.03.17

Дванаесет години ги делат романот „1984“ од Џорџ Орвел, и делото на Хана Арент „Ајхман во Ерусалим: Извештај за баналноста на злото”, во кое таа...

Сите медиуми во Македонија во битка за повеќе публика на интернет

Александар Самарџиев

24.01.17

Александар Самарџиев Македонската медиумска онлајн средина се развива со силно темпо. За пристап до интернет најчесто се користи паметниот...

Знаеја ли македонските политичари да ги користат социјалните медиуми за изборите?

Славица Биљарска

20.01.17

м-р Славица Биљарска Фејсбук, Твитер и другите социјални медиуми, повеќе од кога било претходно, овозможуваат нови начини за стимулирање на...

Правичен надомест за користење текстови и фотографии

Зоран Гега Маџовски

09.11.16

Зоран Гега Маџовски Новинарите и медиумските работници во Македонија немаат информации за тоа колку се користат нивните дела и не можат да...

Македонски свилен гајтан за политичката сатира

Соња Стојадиновиќ

07.10.16

м-р Соња Стојадиновиќ Во историската сцена при крајот на филмот „Името на розата“ кога гори библиотеката на бенедиктинскиот манастир, фратарот...

Професионализмот и натаму e „мисловна именка“ за македонското новинарство

Дејан Донев

24.08.16

вон. проф. д-р Дејан Донев Уште пред етиката да стане нераздвоен дел од новинарската професија, историски анализирано, главната теза за неморалните...

Молкот на институциите е поопасен од страшните инсекти

Кирил Арсовски Пржо

14.06.16

Кирил Пржо По правило, речиси секоја пролет во изминатите години, во Македонија е обележана нова чудна „природна“ појава – епидемија на вирус,...