fbpx

Медиуми

Снимени разговори – Интернетот посилен од законот

д -р Ненад Живановски

06.06.16

д-р Ненад Живановски Проблемот со нелегалното објавување на снимени разговори, гледано од формално-правен аспект е решен или со Законот за заштита...

Kлиентелизмот во медиумите удар врз јавниот интерес

Сефер Тахири

08.04.16

д-р Сефер Тахири Илузија е да се мисли дека новинарите имаат слобода да објавуваат негативни вести или да известуваат за спорови за компаниите кои...

Битката за заштита на јавниот интерес низ призмата на Чешка

Зоран Ќука

16.03.16

Зоран Ќука „Работа на медиумите е да ја заинтересираат јавноста за јавниот интерес“. Ова е една од многуте искажани „мудрости“ која има значење...

Јавниот интерес во медиумите – заложник на бизнисот и власта!

Петрит Сарачини

22.02.16

Петрит Сарачини Во отсуство на постојаност во медумската политика и јасно дефиниран јавен интерес во медиумите, низ годините, медиумите се` повеќе...

Ќе ни беше поубаво со провладини медиуми

Гоце Трпковски

09.02.16

Гоце Трпковски Провладиниот дел од медиумската сцена го заземаат контролирани медиуми од Владата и од владејачката партија, за кои постојат...

Кога стравот е подобар од гневот: како медиумите ги претвораат мигрантите во опасни терористи

Иво Босилков

21.12.15

м-р Иво Босилков Во последните месеци мигрантската криза најпрвин го разниша европското единство и ги доведе во прашање вредностите на...

Како да се врати јавниот интерес во јавниот сервис – МТВ?

Зоран Димитровски

06.10.15

м-р Зоран Димитровски, уредник во „Фокус” Мора да се шегуваат! Ваква ми беше првата реакција кога од Македонската радио-телевизија неодамна...