fbpx

Архива

Насилството врз жените не е приватен проблем

16.11.21

Анализата за фемициди на Националната мрежа против насилство врз жените покажала дека 60% од жртвите биле убиени од нивниот...

Ацо Кондев: Скопскиот кич го сакаат луѓе кои не ја прифаќаат реалноста

10.11.21

Неисцрпниот материјал на „Скопје 2014“ е провокација за фотографот Александар Кондев, кој визуелно ни го прикажува...

DRUGGY: Скопје вреди да се сака

21.10.21

Под итно да се престане со градењето и натрупувањето на нови згради едни до други на сметка на зеленилото во Скопје, вели траперот...

Ленче Здравкин: Железничката пруга е мапа за секој бегалец

09.10.21

Светот живее во мигрантска криза, каде што луѓето (е)мигрираат од една земја во друга барајќи го поубавиот живот - вели Ленче...

Таци: Музиката не е само забава

19.08.21

„Дојде време да направиме комора која ќе се обиде да го регулира музичкиот пазар во земјава“, вели Трајко Симоновски – Таци,...

Ана Голејшка Џикова: Давањето на моќта како мајки, значи немање слобода

12.08.21

Да се биде авторка и мајка во период на пандемија е предизвик бидејќи „тврдината“ на обврски расте, а секоја жена исправена пред...

Олимпизмот ја победи пандемијата

05.08.21

„Светот уште еднаш покажа како може да изгледа ако се надминат несогласувањата, војните, па дури и...

Ѓоко Здравески: Време е да се свртиме кон себеси

01.07.21

Време е за чистењето на умот од метастазата на информации што постои во цивилизацијата во која живееме и центрите на моќ околу...

Спојувањето на информатиката со техничкото образование е уназадување во образованието

01.07.21

Македонија е мала земја во развој која мора да се стреми да продуцира што е можно повеќе инженери по информатика, а не да ги...

Пандемијата ја внесе дигитализацијата во судовите

22.06.21

„Првото онлајн судење во Кавадарци, по кое следеа и редица други, покажа дека дигитализацијата ќе овозможи неограничен пристап...