fbpx

Билјана Димковска

Наскоро...

ЖЕНИТЕ ВО ИКТ: ЕДНАКВОСТ ЗА „НЕВИДЛИВИТЕ“

Бојана Јовановска

19.07.23

Иако е постигнат напредок во последниве години, свеста за потребата од политики за зголемување на родовата еднаквост во ИКТ секторот е сè уште...

Дали огорченоста кон Западот ги храни антидемократските чувства во Северна Македонија

Влора Речица

19.06.23

Без кредибилен надворешен поттик од ЕУ, недостатокот на доверба во визијата на локалните политичари може да игра значајна улога во слабеењето на...

Словачките „мировни маршеви“ ja разбрануваа проруската поддршка во општеството

Михаела Ружичкова

10.05.23

Во текот на февруари и почетокот на март 2023 година, во Словачка се одржаа маршеви како повик за мир во Украина. Парадоксално, мировните маршеви им...

Екстерното тестирање како експеримент за девалвација на знаењата

Билјана Димковска

11.03.16

Билјана Димковска На крајот од оваа учебна година, средношколците и основците ќе полагаат екстерен тест, со што повторно се актуелизира прашањето...