fbpx

Блог

Поделбата на општеството на „про-западно“ и „про-источно“ оневозможува аргументирана дебата за „НАТО ефектот“

м-р Џелал Незири

07.11.18

МК   ALB м-р Џелал Незири Македонија, нејзините институции и факторите кои го одредуваат политичкиот курс во земјата несомнено треба да го...

Собраниската одлука за уставни измени не може да произведе правно дејство

Димитар Апасиев

31.10.18

доц. д-р Димитар Апасиев  Виртуелното создавање на некаков си имагинарен „правен основ“, на мала врата, да се заобиколи народната волја и...

Помирување или непомирување: предизвици пред кои е исправена Република Македонија

Јана Лозаноска

24.10.18

д-р Јана Лозаноска Без разлика дали помирувањето ќе се случи или не, за што никој не може да гарантира во целост, сепак, она што е особено важно е...

Република Македонија има потреба од одговорност и помирување

Јана Лозаноска

08.10.18

д-р Јана Лозаноска Единствен излез од целосниот колапс на системот кој, наместо да се лечи, во континуитет се храни и потхранува со...

Трампизмот и филозофијата за светски поредок

Марк С. Вајнер

05.10.18

Марк С. Вајнер (Mark S. Weiner) Однесувањето на Трамп е резултат на негови идеи, особено на неговите имплицитни филозофски заложби во врска со светскиот...

Камбаните на референдумот

Весна Попоска

02.10.18

м-р Весна Попоска Референдумот беше услов без кој не се може токму за најголемата опозициска партија, чија пратеничка група веќе нема да има...

Преговорите за членство во ЕУ – нов почеток или умешна надградба?

Д-р Симонида Кацарска

27.09.18

д-р Симонида Кацарска Стратегијата за проширување од февруари 2018 година постави индикативен календар за пристапувањето на Србија и Црна Гора....

Преспанскиот договор ја распарчува дијалектната целина на македонскиот јазик

Свето Тоевски

26.09.18

м-р Свето Тоевски Со Преспанскиот договор се цели да се раскине природната поврзаност на македонските дијалекти и поддијалекти во Егејска...

Спогодбата за решавање на спорот за името како упатство за автоцензура

Александра Ѓуркова

25.09.18

проф. д-р Александра Ѓуркова Спогодбата има за цел ревидирање на историјата, на науката, на македонското културно наследство и воспоставување на...

Значењето на членството во ЕУ и НАТО за Република Македонија

Јулија Брсакоска Базеркоска

24.09.18

вон. проф. д-р Јулија Брсакоска Базеркоска Република Македонија е мала држава на Балканот чија основна цел е опстанокот во меѓународните односи и...