fbpx

Брегзит

Правните аспекти на Брегзитот

Светомир Шкариќ

06.04.20

проф. др. Светомир Шкариќ Повлекувањето на Обединетото кралство (O.K.) од ЕУ (Брегзит) е правен потфат без преседан во историјата на правото....

Британското напуштање на ЕУ може да ја подели Европа и да доведе до конфликт

д -р Ненад Живановски

24.02.20

ALB д-р Ненад Живановски Брегзитот, односно напуштањето на Велика Британија на ЕУ, без сомнеж ќе влијае врз градењето на новата политичка...

Мора да се стави крај на песимизмот на Европа

Ана Паласио (Ana Palacio)

17.01.20

Ана Паласио (Ana Palacio) И покрај песимизмот што ја обзема Европа во последните години, факт е дека ЕУ сè уште е економска и регулаторна суперсила, со...

Победата на Џонсон е загуба за моќта на Британија

Гордон Браун

20.12.19

Гордон Браун (Gordon Brown) Откако доби мандат на изборите, премиерот на Обединетото Кралство, Борис Џонсон, најверојатно без никакви одлагања ќе се...

Опциите на Британија по Брегзит

Нгер Вудс (Ngaire Woods)

08.11.19

Нгер Вудс (Ngaire Woods) Под претпоставка дека Обединетото Кралство на крајот ќе ја напушти Европската унија, нејзината следна влада ќе треба да...

Дали директната демократија може да го порази популизмот?

Јан -Вернер Милер

20.09.19

Јан-Вернер Милер (Jan-Werner Mueller) Трамп и оние кои гласно се залагаа за Брегзит, како Најџел Фараж, не ги должат своите победи на некој катастрофален...