fbpx

Гоце Трпковски

Гоце Трпковски како новинар работи повеќе од 11 години, а во последниве пет години ги следи настаните, тековите и процесите во внатрешната и во надворешната политика. Посебно ги следи движењата на политичката сцена, однесувањето и активностите на политичките актери, односите меѓу нив, политичката култура, надворешно-политичките прашања (ЕУ, односите со соседите) од аспект на нивните рефлексии врз внатрешно-политичките односи, како и медиумите и медиумската слобода.

ЖЕНИТЕ ВО ИКТ: ЕДНАКВОСТ ЗА „НЕВИДЛИВИТЕ“

Бојана Јовановска

19.07.23

Иако е постигнат напредок во последниве години, свеста за потребата од политики за зголемување на родовата еднаквост во ИКТ секторот е сè уште...

Не е „семејна драма“, фемицид е!

Бојана Јовановска

27.03.23

Во трката за поголема читаност, целосно се занемарува суштината на случаите на родово базирано насилство и гласот на жртвата се става во втор план,...

Кога непостапувањето е убиство

Бојана Јовановска

06.01.23

Неказнување на сите форми на родово базирано насилство ја зголемува недовербата во институциите и го охрабрува повторувањето на насилството и...

Како да се спречи нова партиска чистка

Гоце Трпковски

04.07.17

Гоце Трпковски Малку внимание се обрнува на тоа дека партиската чистка не подразбира само отпуштање од работа. Една од најголемите чистки се...

Загадување и контразагадување

Гоце Трпковски

18.02.17

Гоце Трпковски Дебатата за загадениот воздух се сведува на безначајна размена на соопштенија меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои засебно можеби личат на...

Мега мини проектчиња

Гоце Трпковски

17.10.16

Гоце Трпковски Некои проекти на државата служат речиси единствено за политичка пропаганда на власта. По стотици прилози и натписи како...

Ќе ни беше поубаво со провладини медиуми

Гоце Трпковски

09.02.16

Гоце Трпковски Провладиниот дел од медиумската сцена го заземаат контролирани медиуми од Владата и од владејачката партија, за кои постојат...

Колку се „економски“ мигрантите што не се бегалци од војна

Гоце Трпковски

15.12.15

Гоце Трпковски Една од највпечатливите карикатури за бегалската криза во Европа беше онаа што прави алегорија со средновековниот лов на вештерки....

Со опозицијата, Собранието само си го смени господарот

Гоце Трпковски

24.11.15

Гоце Трпковски Ако сакаме да имаме парламентарна демократија со функционално Собрание, не смееме да го игнорираме се` поголемото...