fbpx

Петар Гошев

Петар Гошев е магистар по економски науки. Тој е поранешен гувернер на Народната банка на РМ и екс министер за финансии. Основач е и беше лидер на Либерално-демократската партија, а во три мандати е биран за член на Собранието на РМ. Гошев беше шеф на делегацијата на Република Македонија во Сојузното собрание на поранешната СФРЈ и претседател на Комиисијата за монетарна политика (1991). Во 80-тите, беше активен во Сојузниот совет за општествено економски прашања на бившата СФРЈ и во претседателството на Сојузот на синдикатите на Македонија. Тој беше член и на претседателството на ЦКСКМ и последен лидер на СКМ кога е трансформирана во Социјал-демократски сојуз.

Еколошката правда оди чекор понапред со вештачката интелигенција

Џастина Никсон-Сентил (Justina Nixon-Saintil)

25.08.23

Климатските промени несомнено се главниот предизвик на денешницава, но нивните последици не се распределени...

Моќта на доларот под закана?

Виктор Јакимовски

14.10.22

Дали намалувањето на производството на нафта од страна на ОПЕК-земјите е сигнал дека се подготвува процес за предизвикување на моќта на доларот и...

Изгладни, па владеј

Виктор Јакимовски

14.07.22

Дали сме на чекор до една од најголемите хуманитарни катастрофи во поновата светска...

Само Кина може да ја запре Русија

Стивен С. Роуч

11.03.22

За време на собирот на Комунистичката партија и нејзиното советодавно тело во Пекинг овој месец, речиси и да не се спомнува војната во Украина -...

Сите фактори кои доведоа до војна во Украина

Виктор Јакимовски

02.03.22

Колку всушност е длабок овој проблем, за да дојде до точка од која „нема...

Македонија „испарува“, арамиите токмат старо-нова влада

Петар Гошев

16.01.17

м-р Петар Гошев Со секој изминат ден Македонија има сè помал број жители: и апсолутно (службената статистика тоа не го покажува) и релативно, во...

Милитаризација на МВР

Петар Гошев

03.08.16

м-р Петар Гошев Во рамките на општиот процес на суспендирање на уставната позиција на институциите (таканареченото „киднапирање на државата“ од...

Не одиме во селата

Петар Гошев

18.05.16

м-р Петар Гошев Како и многу други дејности, и земјоделството стана жртва на слабостите во личното обрaзование на Никола Груевски и особено на...