fbpx

Образование

И по изборите СПУКМ има нелегитимен претседател!

Александра Филипова

19.08.16

Александра Филипова Уписите на Универзитот „Св. Кирил и Методиј“ повторно ја актуелизираат темата за изборите за претседател на Студентскиот...

Наставниците не се подготвени за заштитата на личните податоци во дигитализираното образование

Лилјана Пецова-Илиеска

09.06.16

м-р Лилјана Пецова-Илиеска Потребни се измени и дополнувања на образовните содржини за прашањата поврзани со заштитата на личните податоци и...

Интеграција со сегрегација во македонското образование

Соња Стојадиновиќ

10.05.16

м-р Соња Стојадиновиќ Врвот на уништувањето на образовниот систем во Македонија се достигна со масовната и политички поттикнатата сегрегација...

Колку е убаво да си професионален!

д-р Татјана Б. Ефтимоска

12.04.16

д-р Татјана Б. Ефтимоска Огромен процент академски граѓани се, едноставно, неписмени. Скарани се со основна писменост, правопис и правоговор....

Македонските учебници го дерогираат образовниот систем

Елизабета Секирарска

01.04.16

Елизабета Секирарска Состојбите со македонското учебникарство и учебниците кои се користат во наставата станаа навистина драматични последниве...

Екстерното тестирање како експеримент за девалвација на знаењата

Билјана Димковска

11.03.16

Билјана Димковска На крајот од оваа учебна година, средношколците и основците ќе полагаат екстерен тест, со што повторно се актуелизира прашањето...

Потребен ли е нов универзитет?

Александра Филипова

19.02.16

Александра Филипова Пред да се одобри основање на уште еден универзитет, избрзано, по скратена постапка и без никаква анализа, треба да се...

Само со автономен универзитет до демократија

Константин Битраков и Ивана Туфегџиќ

26.10.15

Константин Битраков и Ивана Туфегџиќ Зошто е потребна автономија на универзитетот? Младите академци, студентите и нивните професори во секоја...

Универзитетската автономија – етичко или законско право

Весна Шопар

06.10.15

проф. д-р Весна Шопар, Институт за комуникациски студии Законот за високо образование до сега има претрпено бројни реформи. Последните предизвикаа...