fbpx

Politika

Sfidat e ardhshme të ekstremizmit të dhunshëm në Ballkanin Përendimorë

Леони Вругтман

15.02.19

МК  SR m-r Leonie Rakaj Vendet e Ballkanit Përendimorë përballën me një sfidë të re sigurie: ç’radikalizimin dhe riintegrimin e lutëtarëve të kthyer. Deri në vitin 2017, të paktën 310 ish-anëtar të Shtetit Islamik janë kthyer në rajon...

Amendamentet kushtetuese janë vepër politike e jo, profesionale

Светомир Шкариќ

12.02.19

МК Prof. d-r Svetomir Shkariq Autorët e Marrëveshjes së Prespës kanë qasje bashkëkohore ndaj shtetësisë. Me të kuptuarin e tillë të shtetësisë shoqëria e Maqedonisë më shpejtë do të transformohet nga shoqëri multietnike në shoqëri civile dhe në...

Implikime të sigurisë nga përzierja ruse në Republikën e Maqedonisë

м -р Тимурленк Чековиќ

11.02.19

МК m-r Timurlenk Çekoviq Deri tani u bë fjalë për përzierjen e hapur të Rusisë në punët e brendshme të Republikës së Maqedonisë, por shumë pak vehet në pah se çfarë implikime mund të ketë ajo për sigurinë e RM. Maqedonia që më 23 dhjetor të...

Kur është gjuha e ndjeshme gjinore e aplikueshme në gjuhën maqedonase?

д -р Ненад Живановски

09.02.19

MK d-r Nenad Zhivanovski “Qytetare dhe qytetarë bashkëqytetare dhe bashkëqytetarë”, mund të lexohet në një kollumna, në të cilën autori këto fjalë në mënyrë opsesive i përsërit deri në banalitet edhe nga dhjetë herë, me siguri i shtyrë nga...

Të rinjtë e Ballkanit Perëndimor dhe ardhmëria e tyre

Ардита Вејсели

06.02.19

MK Ardita Vejseli Ballkani Perëndimor njihet si vend me histori të trazuar e të kryqëzuar mes popujve që kanë jetuar në këto troje. Shekuj me radhë konfliktet dhe trazirat kanë qenë përditshmëri dhe kanë krijuar marrëdhënien dashuri – urrejtje mes...

Politika e udhëhequr nga inteligjenca ose inteligjenca e udhëhequr nga politika

Магдалена Лембовска

04.02.19

МК   ALB m-r Magdalena Lembovska Me këtë rast, një nga prioritetet kyç duhet të jetë shkëputja e asaj lidhjeje jo të shëndoshë midis politikanëve dhe inteligjencës, përkatësisht vendosje e shërbimeve të pavarura dhe të pavarura të cilat...

Konservatorët kroat në sulm të abortit

Лидија Пискер

01.02.19

МК   BS   ALB Lidija Pisker  Nga frika prej dënimit të shoqërisë dhe si pasojë në realizimin e të drejtave të veta në klinikat publike, gratë në Kroaci i priren kryerjes së abortit në qytetet dhe shtetet ku këtë mund ta bëjnë...

E vërteta para-regjistruese

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

30.01.19

МК   ALB doc. d-r Blagica Novkovska Regjistrimi real i popullsisë dhe amvisërive në Republikën e Maqedonisë varet nga definicioni për popullsinë e tërësishme por që është edhe më e rëndësishme, nga respektimi i saj i plotë. Rastësisht...

Maqedonia midis “kamxhikut” të Brukselit dhe (pa)aftësisë së vet: vallë nëse e duam vërtet shtetin tonë?

Кристијан Фидановски

28.01.19

МК   ALB Kristijan Fidanovski Përderisa besimi në institucionet e vendit bie në mënyrë marramendëse, përkrahja për anëtarësiм në UE mbetet kokëfortësish lartë midis qytetarëve. Për herë të parë deri tani, përkrahja e këtillë është...

100% e pavërtetë

Арта Бериша

23.01.19

МК   ALB   SR Arta Berisha Mundësia për të krijuar dhe shpërndarë dezinformata në periudha tensionesh në mes të Kosovës dhe Serbisë është e madhe. Gazetarët dhe qytetarët duhet të tregohen të vëmendshëm në mënyrë që vendimet...