fbpx

Politika

Reforma në administratën publike dhe përse i kemi aq të nevojshme?

Ангел Мојсовски

21.01.19

МК   ALB Angell Mojsovski Institucionet kërkesave për informacione me karakter publik u qasen me një dyshim të caktuar. Sipas një hulumtimi, 60 përqind nga të anketuarit kanë deklaruar se u janë kërkuar “informacione shtesë” për kërkesat,...

Qytetarët janë të gatshëm për pajtim, por elitat politike sërish dështojnë

Иво Босилков

18.01.19

МК   ALB m-r Ivo Bosillkov Në kushte të depolarizimit partiak të qytetarëve, elitat politike në Maqedoni duhet ti qasen pajtimit dhe zgjidhjes pa dhunë të të gjitha konflikteve të ndërsjella, me qëllim që vendi të kthehet në rrugën e ndarjes....

Amnisti, abolicion apo falje – çfarë dreqi, solli Kuvendi?

Димитар Апасиев

16.01.19

МК   ALB doc. d-r Dimitar Apasiev Për herë të parë kemi procedura për amnisti të cilat nuk zbatohen në sajë të detyrimit zyrtar (ex officio), por me iniciativë private të palëve të invorvuara (ex privata). Kjo praqet shkelje të parimeve...

Kosovës dhe Maqedonisë dëshpërimisht i duhet një sinjal pozitiv nga BE-ja

Сабин Селими и Надире Латифи

14.01.19

МК   ALB   ENG Sabin Selimi, MSc dhe Nadire Latifi, MSc  Shetësimi nuk është nëse BE-ja dështon në krijimin e vendeve fuksionale dhe të qëndrueshme, por nëse angazhimi i BE-së në rajon çon në humbjen e kredibilitetit...

Roli i strategjisë së ndryshuar diplomatike mbi zgjidhjen përfundimtare të kontestit me emrin

Маја Стојанова

04.01.19

МК   ALB d-r Maja Stojanova Befasia se më në fund është gjetur zgjidhje ekzistonte edhe te fqinji jugor edhe te ai verior, por në tërë procesin u dalluan emrat e Aleksis Ciprasit, Zoran Zaevit dhe Nikolla Dimitrovit të cilët treguan vullnet për...

Deklarata Universale për të drejtat e njeriut – realitet apo mit?

Јана Лозаноска

28.12.18

МК d-r Jana Llozanovska Problemi më i madh është kur lidhja me shtetin do të ndërpritet, siç është rasti me refugjatët, të cilët humbin çdo lloj përkatësie me njerëzimin dhe nga kjo e humbin edhe dinjitetin njerëzor. Madje edhe kriminelët në një...

Arroganca e presidentit të Republikës së Kosovës Hashim Thaci ndaj mediave lokale

Арта Бериша

25.12.18

МК   ALB   SR Arta Berisha Në një interval kohor prej 15 minutash, presidenti i Kosovës Hashim Thaçi i tha afërsisht 100 herë «po rrenë, po manipulon, po shpifë» gazetarit Adriatik Kelmendi në studion televizive të televizionit...

Reformat dhe refrenet

Сефер Тахири

24.12.18

МК   ALB Assoc. Dr Sefer Tahiri Ka ngelur edhe disa muaj që qeveria të shënojë gjysmën e mandatit të saj. Qytetarët kanë pritur më shumë në planin e jetësimit të reformave, sepse premtimet ishin tepër bindëse dhe të mëdha. Gjithmonë kur ka...

Fillimisht “evropeizmi i brendshëm” i Maqedonisë – mandej negociata eurointegruese

Свето Тоевски

17.12.18

МК   ALB m-r Sveto Toevski Maqedonia duhet nga “evropeizimi i brendshëm” të vet paraaderuese, të  përshtatur në mënyrë optimale me dispozitat dhe standardet e UE, ta nxjerr përfitimin e plotë të mundshëm politik dhe ekonomik, duke u...

Komisionet historike si qasje në tejkalimin e konflikteve historiografike-politike

Петар Тодоров и Дарко Стојанов

06.12.18

МК   ALB doc. D-r Petar Todorov dhe doc. D-r Darko Stojanov Qëllimi i komisioneve dypalëshe historike është shtrimi i dorës për tejkalim të konflikteve të cilat burojnë nga shpjegimet e ndryshme të të kaluarës. Komisionet për herë të parë...