fbpx

Образование

Лекција од античкиот свет – да не брзаме со одлуки за онлајн наставата!

Кирил Барбареев

08.04.20

Кирил Барбареев Проблемот со нашиот образовен систем е во неприлагоденоста и неодреденоста во времето и просторот, нешто слично на римскиот...

Сексуалното образование може да ги реши проблемите на македонските ученици

Лука Павиќевиќ

03.02.20

ALB Лука Павиќевиќ Се чини дека учениците во последно време не престануваат да ја изненадуваат македонската јавност. Од видео снимки кадешто се...

Дали сме сведоци на нов светски поредок во високото образование?

Алфред Марлеку

23.09.19

SRB  ALB Алфред Марлеку САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации,...

Младинско претприемништво – стартап за македонската економија

Ангел Мојсовски

14.08.19

ALB Ангел Мојсовски Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за...

Креативни нарушувања во здравството и образованието

Стефани фон Фридебург

25.05.19

Стефани фон Фридебург (Stephanie von Friedeburg) Потенцијалните придобивки од нарушувачките технологии за раст на економијата, за одржливост и благосостојба...

Булизмот како вознемирувачка појава во училиштата

Виолета Зефи

17.05.19

ALB  SRB Виолета Зефи Единствена форма за да се соочат со овој проблем, а ова важи за сите држави без оглед на нивниот социо-економски развој, е...

Информациско загадување на социјалните мрежи

Тамара Ќупева

06.05.19

ALB Тамара Ќупева Социјалните медиуми се новиот општествен поредок, затоа што тие се неговата најавтентична верзија. Но, социјалните медиуми...

Спознавање на „Другите“: контактот како основа за градење подобри меѓуетнички односи кај децата

Ана Томовска Мисоска и Катерина Мојанчевска

13.03.19

ALB Ана Томовска Мисоска и Катерина Мојанчевска Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување...

Запишување на нови студенти: малку или многу?

Ненад Новковски

11.01.19

МК   ALB проф. д-р Ненад Новковски Треба да се поттикнува уште поголемо вклучување на младите во процесот на високото образование, за да се...

Каде исчезна воспитувањето од македонското образование?

Елизабета Секирарска

10.01.19

МК   ALB Елизабета Секирарска Се` помалку успеваме да ги научиме нашите ученици. Се` помалку сме и во улога на воспитувачи. Демотивирани сме,...