Блог

Дали алчноста на компаниите ќе ја продолжи пандемијата?

Џозеф Е. Стиглиц и Лори Валах

14.05.21

Џозеф Е. Стиглиц (Јoseph Е. Stiglitz) и Лори Валах (Lori Wallach) Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на...

Етиката на приоритизирање за вакцинација против КОВИД-19

Петер Сингер

26.02.21

Петер Сингер (Peter Singer) Во Соединетите Американски Држави и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат...

Да го зачуваме менталното здравје на нашите најмлади!

Јасмина Дечков (Jasmina Dechkov)

22.02.21

Јасмина Дечков Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и...

Создавање вакцини за луѓето, а не за профит

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele)

04.12.20

Мариана Мацукато (Mariana Mazzucato), Хенри Лиши Ли (Henry Lishi Li), Елс Тореел (Els Torreele) И покрај сета надеж што се роди со објавите за докажана ефикасност на...

Пазарна или праведна цена за борба со КОВИД-19?

Наталија Шикова

13.11.20

Текстот е учесник на конкурсот за најдобар блог „Имаш ли (по)добра идеја?“ организиран од Рес публика и ИКС. Наталија Шикова Државата или...

Што по вакцината?

Сајмон Џонсон

22.10.20

Сајмон Џонсон (Simon Johnson) За некои детски болести, развојот на вакцина беше сам по себе пресуден. Но, ова може да не е случај со КОВИД-19, бидејќи...

Значењето на 200.000 смртни случаи од КОВИД-19

Александар Фридман (Alexander Friedman)

25.09.20

Александар Фридман (Alexander Friedman) Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува...

Пандемијата е лекција по грижа за другите која допрва треба да ја научиме

Бранко Прља

10.08.20

Бранко Прља КОВИД-19 може да не научи битни лекции за животот – дека почитта кон другите човечки суштества не е во честа која им ја даваме со...

Најголемата закана кон нашето ментално здравје

Радмила Живановиќ

22.06.20

Радмила Живановиќ Можеби сега конечно ќе научиме како да живееме од меѓусебната поддршка, сочувство, емпатија, одговорност, разбирање и почит како...

Темната вистина за шведскиот модел

Ханс Бергстром

09.05.20

Ханс Бергстром (Hans Bergstrom) Во време кога пандемијата на коронавирусот владее со светот, Шведска беше една од западните држави која применуваше мошне...