fbpx

Histori nga rajoni

Mali i Zi dhe vaksinimi kundër KOVID-19: O Zot, na jep shëndet

Даниела Вукчевиќ (Daniela Vukcevic)

26.03.21

Daniela Vukçeviç Kohë më parë, këngëtarja shumë e njohur nga rajoni Lepa Brena, në një nga këngët e saj kishte kënduar “O Zoti na jep shëndet dhe lumturi”. Megjithëse kanë kaluar më shumë se tre dekada nga kjo këngë, ky refren është...

(Dez)Integrimi i BH-së në Bashkimin Evropian

Махир Сијамија

17.02.21

Mahir Sijamija Nuk mund të presim që BH-ja të anëtarësohet në BE derisa të bëhemi rezistent ndaj virusit të korrupsionit, krimit dhe politikave nacionaliste që po e paralizojnë vendin. Historia ka treguar se, gjatë shekujve, njerëzit janë përpjekur për...

Tetë vjet më pas: A është Kroacia më në fund vërtet e gatshme për Evropën?

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

15.02.21

Bojana Guberac Kroacia u bë anëtare e Bashkimit Evropian në ditën e parë të korrikut të vitit 2013. Shumë njerëz kishin frikë nga anëtarësimi në BE për arsye të ndryshme, që është e qartë nga përqindja jo e vogël e qytetarëve që ishin kundër...

Rrugëtimi i Greqisë në BE: Solidariteti vështirë se mund të arrihet, por gjithashtu mungon edhe qasja e dyanshme

Александра Вудури (Alexandra Voudouri)

12.02.21

Alexandra Voudouri Këtë vit Greqia do të festojë 40 vjetorin e saj si anëtare e një prej “klubeve” më të fuqishme në botë, Bashkimit Evropian. Rrugëtimi evropian i Greqisë ka qenë mjaft i vështirë, madje vendi ishte shumë afër një daljeje...

Disa leksione dëshpëruese që vendet e Ballkanit Perëndimor mund të mësojnë nga përvoja e Bullgarisë me BE-në

Радосвета Василева

10.02.21

Radosveta Vasileva Në vitin 2007, ne ishim aq të lumtur dhe krenarë saqë më në fund u gjetëm në atë vend mitologjik, në atë klub pretendendues vetëm për anëtarët e zgjedhur, i njohur si Bashkimi Evropian. Megjithatë, trembëdhjetë vjet pas...

Vrapimi në drejtim të gabuar: Pakënaqësia e Ramës nga BE-ja në lidhje me vaksinimin është rezultat i nervozës në rritje

Алфонс Ракаџ (Alfonc Rakaj)

08.02.21

Alfonc Rakaj Kritika e fundit e Edi Ramës ndaj Bashkimit Evropian rreth përjashtimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor nga planet e tij të imunizimit pasqyron rritjen e nervozizmit në marrëdhëniet midis Brukselit dhe vendeve në rajon. Ndërsa po zbehet...

“As këtu, as atje”: Marrëdhëniet e ndërlikuara të Kosovës me Bashkimin Evropian

Бутринт Бериша (Butrint Berisha)

05.02.21

Butrint Berisha Zhvillimet e brendshme politike të BE-së kanë çuar në paaftësinë e saj për të zbatuar një politikë të qëndrueshme dhe kohezive ndaj Kosovës, siç u dëshmua në rastin e liberalizimit të vizave. Kosova është i vetmi vend në rajon që...

Rruga e Maqedonisë drejt Brukselit: Thyerja e rrethit magjepsës

Малинка Ристевска Јорданова

03.02.21

Malinka Ristevska Jordanova Më në fund duhet të pranojmë se BE-ja nuk mund të krijojë një recetë për jetën tonë dhe të na dhurojë një jetë të mirë. Ne duhet të kemi vizionin dhe planin tonë. Pesëmbëdhjetë vjet më parë, në një bisedë me një...

Zgjerimi i BE-së – një objektiv frymëzues që po largohet vazhdimisht

Дина Бајрамспахиќ (Dina Bajramspahic)

01.02.21

Dina Bajramspahiç Në vitin 2020, asnjë nga gjashtë shtetet e Ballkanit Perëndimor nuk ka bërë përparim në procesin e integrimit evropian. Është e vërtetë që ata mund të kishin bërë më shumë, por kjo ende ngre pyetjen nëse vetë procesi...

Kush po ëndërron ëndrrën evropiane në Serbi?

Катарина Тадиќ

29.01.21

Katarina Tadiq Serbia hapi negociatat në vitin 2014 dhe madje edhe sot duket se është më larg BE-së sesa pesë vjet më parë. Përafrimi i vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian (BE) ka zgjatë për tetëmbëdhjetë vjet, që nga viti 2003, kur...