fbpx

Блог

Приватизација на канабисот за бизнис цели

Јанаки Митровски

29.11.19

ALB Јанаки Митровски Жално е што мора да се констатира дека и по три и половина години од легализацијата на канабисот за медицински цели, наративот...

Помеѓу демократијата и стабилократијата – политика за проширување на ЕУ по примерот на Србија

Братислав Раковиќ

20.11.19

ALB  SR Братислав Раковиќ ЕУ, свесна за демократскиот дефицит на земјите од Западниот Балкан (но и останатите, претежно економски проблеми), како...

Враќање на убиството на големата сцена

Дина Капаева

15.11.19

Дина Капаева (Dina Khapaeva) Наместо да ја инспирира својата публика да се побуни против социјалната неправда, филмот продава искомерцијализиран...

Се плашат ли владата и газдите на текстилните фабрики од социјализмот?

Соња Стојадиновиќ

13.11.19

ALB Соња Стојадиновиќ Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и...

Опциите на Британија по Брегзит

Нгер Вудс (Ngaire Woods)

08.11.19

Нгер Вудс (Ngaire Woods) Под претпоставка дека Обединетото Кралство на крајот ќе ја напушти Европската унија, нејзината следна влада ќе треба да...

Септември 2001: како засекогаш се промени концептот за тероризам

Јона Копренцка

08.11.19

ALB  SR Јона Копренцка Против тероризмот и насилниот екстремизам денес се бориме преку конференции, семинари, работилници, локални, регионални,...

Наместо една изборна единица, попис и подобрување на Донтовиот систем

Кристијан Фидановски

06.11.19

ALB Овој текст е продолжение на блогот „Зошто моделот на една изборна единица е лоша идеја“ објавен на 16 октомври, 2019 година. Кристијан Фидановски...

Падот на СЈО – од трансформација до ликвидација

Гордан Калајџиев

04.11.19

ALB Гордан Калајџиев Иако на прв поглед решенијата од законот изгледаат како некоја фузија (соединување) на двете обвинителства, се работи...

Потребен ни е современ систем за управување со природни непогоди

м -р Тимурленк Чековиќ

28.10.19

ALB Тимурленк Чековиќ Со правилен методски пристап, дигитализацијата може да придонесе за јакнење и зголемување на безбедноста на нашата држава...

Европски влади: земете ги назад вашите граѓани од северна Сирија

Леони Вругтман

25.10.19

ALB  SR Леони Вругтман (Leonie Vrugtman) Осум години по почетокот на граѓанската војна во Сирија, диктаторот што не се плаши да употреби хемиско оружје...