Блог

Од иста ситуација не може да се продуцираат две вонредни состојби

Димитар Апасиев

23.04.20

Димитар Апасиев Претседателот на РМ – сосема противуставно, паушално и арбитрарно, донесе нова, т.е. втора деклараторна Одлука за утврдување на...

Правната битка за вонредната состојба

Светомир Шкариќ

17.04.20

Проф. д-р Светомир Шкариќ Вонредната состојба е уредена со Уставот и нема потреба од нејзино доуредување со закон. Постојните одредби се доволни за...

Како до најефективен „домашен притвор“?

Сами Махрум

15.04.20

Сами Махрум (Sami Mahroum) Мерките за социјално дистанцирање во борбата против КОВИД-19 се огромен тест за тоа колку цели населенија би можеле да се...

Дали либерализмот може да го победи коронавирусот – пред тој да го победи либерализмот?

Кристијан Фидановски

13.04.20

Кристијан Фидановски Полицискиот час не бара од тебе да знаеш дали надвор има вирус, невреме или терористички напад – бара само да знаеш дека има...

Ковид-19: вонредна состојба за човековите права

Јана Лозаноска

10.04.20

Јана Лозаноска Македонија спаѓа во групата држави во кои се преземени ригорозни ограничувања на човековите права заради справување со...

Лекција од античкиот свет – да не брзаме со одлуки за онлајн наставата!

Кирил Барбареев

08.04.20

Кирил Барбареев Проблемот со нашиот образовен систем е во неприлагоденоста и неодреденоста во времето и просторот, нешто слично на римскиот...

Четири приоритети за Глобална стратегија за пандемијата

Џозеп Борел

01.04.20

Џозеп Борел (Josep Borrell) Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави...

Спортот после COVID-19

Иван Анастасовски

30.03.20

Иван Анастасовски Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и...

„Невидливите“ во пандемијата

Тим Диксон и Матиè Лефевр

28.03.20

Тим Диксон (Tim Dixon) и Матиè Лефевр (Mathieu Lefèvre) Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско...

Поголема депресија?

Нуриел Рубини

25.03.20

Нуриел Рубини (Nouriel Roubini) Во време кога пандемијата на коронавирусот и понатаму е вон контрола, најдобар економски исход на кој би можеле да се...