fbpx

Блог

Ако сме и ние за биоетиката, нели сме за животот!?

Дејан Донев

08.01.19

МК   ALB вон. проф. д-р Дејан Донев На патот кон напредокот, човекот, користејќи ги научните достигнувања и применетата технологија, значајно го...

Умствените ограничувања за доживотно учење

Едоардо Кампанеља

24.11.18

Едоардо Кампанеља (Edoardo Campanella) Во еврозоната, само околу 10 отсто од работната сила присуствувала на формални или неформални обуки во 2017 година, а...

Кариерното советување и вработеноста: преку личен развој до поголеми можности

Сашка Тодоровска

17.10.18

м-р Сашка Тодоровска Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска...

Политичкото во педагошкото

Кирил Барбареев

11.06.18

доц. д-р Кирил Барбареев На две исклучителни прашања во изминатиот период – прашањата за јазикот и учебниците по историја, доминира политичкиот...

Кој се плаши од предатори и плагијатори?

Ненад Новковски

15.05.18

проф. д-р Ненад Новковски Постојат повеќе административни и технички решенија против плагијаризам што се применуваат од издавачите и...

Gaudeamus igitur: за предлог-законот за високото образование

Весна Попоска

30.04.18

м-р Весна Попоска Текстот на новиот Закон за високото образование се очекуваше со нетрпение и во голема мера одговори на дел од барањата. Но, се`...

Академската заедница чувар на академската слобода

Светомир Шкариќ

19.04.18

проф. д-р Светомир Шкариќ  Без наука универзитетот ја губи смислата на своето постоење. Ако и натаму науката се уредува со друг, посебен закон,...

Положбата на универзитетите во време на вештачка интелигенција

Ендру Вахтел (Andrew Wachtel)

12.04.18

Ендру Вахтел (Andrew Wachtel) Во текот на следните 50-тина години, додека вештачката интелигенција станува помоќна и машините сè поуспешно учат,...

Моментот на вистината за универзалното образование

Гордон Браун

23.03.18

Гордон Браун (Gordon Brown) „Не сакам да умрам“, моли едно преплашено девојче од една од воените зони, „сакам само да учам“. Сепак, во нејзиното писмо до...

Прозорци со млеко, тегли со ајвар и патики или студентски дом за 21 век?

Минас Бакалчев

06.02.18

проф. д-р Минас Бакалчев После студентскиот дом „Гоце Делчев“ од 1975 речиси немаме авторски примери на овој архитектонски тип, нема критичко...