fbpx

Блог

Македонското членство во ЕУ – меѓу желбите и можностите

Ана Крстиноска

22.04.19

ALB м-р Ана Блажеска Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и...

Кој треба да одлучи како ќе одлучуваат алгоритмите?

Марк Еспосито, Теренс Це, Џошуа Ентсмингер и Аурели Жан

19.04.19

Марк Еспосито (Mark Esposito), Теренс Це (Terence Tse), Џошуа Ентсмингер (Joshua Entsminger) и Аурели Жан (Aurélie Jean) За да се спречи постапување на поединецот против...

Колку се остварливи ветувањата на претседателските кандидати?

Светомир Шкариќ

17.04.19

ALB проф. д-р Светомир Шкариќ Блерим Река би ја затворил Палатата на Водно и сака да биде со народот. Го препознава монархискиот карактер на...

Тероризмот нема вера, но само кога не е „Исламски“

Самет Шабани

15.04.19

ALB Самет Шабани Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот. Тоа е...

Две задачи за борците против ропството во денешницава

Марсело Санчез Сорондо

13.04.19

Марсело Санчез Сорондо (Marcelo Sánchez Sorondo)  И покрај тоа што човековите права станаа клучна карактеристика на ерата по Втората светска војна,...

Kriza „multilateralizma“ i Zapadni Balkan

Алфред Марлеку

12.04.19

МК  ALB d-r Alfred Marleku Zadnja iskrićenja u međunarodnom poretku prave nejasnu agendu za euroatlanske integracije regiona, koja pretstavlja neophodno potrebni uslov za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana. Bez obzira što u poslednje vreme su...

Криза на „мултилатерализмот“ и Западниот Балкан

Алфред Марлеку

12.04.19

ALB  SR д-р Алфред Марлеку Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот...

Турција повторно го проби дното во однос на човековите права

Ариех Нејер (Aryeh Neier)

06.04.19

Ариех Нејер (Aryeh Neier) Затворањето на овие лидери на граѓанското општество поради нивната улога во законски протести претставува кршење на нивните...

Судејќи по медиумите, жените на Балканот живеат само на естрадата

проф. д-р Дубравка Валиќ Недељковиќ

05.04.19

ALB  SR проф. д-р Дубравка Валиќ Неделјковиќ Во последните дваесет и пет години, ако не и подолго, спроведени се многубројни медиумски...

Потребен ли е Хајд парк за говорот на омраза

д -р Ненад Живановски

03.04.19

ALB д-р Ненад Живановски Трауматичното искуство од повеќегодишното толерирање и стимулирање на говорот на омраза кон политичките опоненти на...