fbpx

Блог

Прозорци со млеко, тегли со ајвар и патики или студентски дом за 21 век?

Минас Бакалчев

06.02.18

проф. д-р Минас Бакалчев После студентскиот дом „Гоце Делчев“ од 1975 речиси немаме авторски примери на овој архитектонски тип, нема критичко...

Премостување на родовиот јаз во образованието

Џулија Џилард

13.10.17

Џулија Џилард (Julia Gillard) Жените имаат повеќе тешкотии од мажите да најдат значајна и добро платена работа, а процентот на жени во глобалната работна...

Што (не) знаеме за иселувањето на млади луѓе и високо-образовани и стручни кадри?

Марија Топузовска Латковиќ

06.10.17

вон. проф. д-р Марија Топузовска Латковиќ Проценката на Светска банка е дека надвор од Македонија живеат и работат 29 отсто од високо-образованите...

Десет препораки за спречување на корупцијата во високото образование во Македонија

Александра Живковиќ

01.09.17

м-р Александра Живковиќ Истражувњата покажуваат дека студентите на државните универзитети веруваат дека корупцијата е честа појава на нивните...

Кои реформи му се неопходни на образованието во наредниот период?

Ненад Новковски

11.07.17

проф. д-р Ненад Новковски Во образованието едновремено беа правени промени во неколку циклуси што се поврзани, пред да се сочека да бидат завршени...

„Кембриџ“ треба да се прилагоди на возраста на учениците

Ирена Христовска

26.05.17

М-р Ирена Христовска Реформи во образованието секако дека се потребни, но тие треба да се базираат на цврсти докази поткрепени со позитивни...

Во детските учебници отсуствуваат граѓански вредности

Влатко Секуловски

10.05.17

Влатко Секуловски Призмата на вредностите и поимите кои се користат во македонските учебници за основното образование не ја развиваат...

Никој не ги штити студентите и професорите од дискриминација

Александра Филипова

06.03.17

Александра Филипова Студентите и професорите често препознаваат дискриминација во високото образование врз основа на пол, партиска определба,...

Новиот модел за студентско организирање го фаворизира постоечкиот хаос

Деа Здравковска

03.02.17

Деа Здравковска Ректорот на УКИМ Никола Јанкуловски предлага до факултетите измени во моделот на студентско организирање, спротивно на...

Во училиште нема место за различните

Ирена Цветковиќ

13.01.17

м-р Ирена Цветковиќ Да се биде различен во Македонија е проклетство. Со оваа констатација ќе се согласи секој кој на своја кожа ја почувствувал...