fbpx

Број 2 | март 2023

22.03.23

ISSN: 2955-1927

Подемот на дигиталните медиуми го трансформираше начинот на кој комуницираме, и начинот на кој ги консумираме и разбираме информациите. Поважно од кога било за младите е да развијат силни вештини за медиумска писменост. Со таа цел, ИКС го објави второто издание на научното списание КАИРОС: Журнал за медиуми и комуникации.

Новото издание на КАИРОС се фокусира на тоа како младите можат да ги подобрат своите вештини за медиумска и информациска писменост, да знаат како критички да се осврнуваат кон информациите што ги консумираат, но и да научат како да ги користат медиумите за добро. Во ова издание, можете да прочитате трудови кои истражуваат теми како што се дезинформации, комуникација на социјалните медиуми, стратегии за подобрување на образованието за медиумска писменост во средните училишта и универзитетите и влијанието на социјалните и традиционалните медиуми врз менталното здравје.

Една од клучните пораки во ова издание е важноста да се негува критички пристап кон медиумските содржини, особено во време на преоптовареност од различни видови на информации. КАИРОС покренува дискусија за важноста на проверката на фактите и потенцијалните последици од споделувањето на дезинформации. Содржи и сознанија и алатки за едукаторите подобро да разберат како младите гледаат на медиумите и потребата да се стекнат со вештини за медиумска писменост.

Една од уникатните карактеристики на КАИРОС е тоа што содржи трудови од експерти и од академици во областа и обезбедува добро заокружена перспектива за прашањето на медиумската писменост и увид во искуствата на младите луѓе кои се движат низ дигиталниот свет.

Во време во кое дигиталните медиуми стануваат сè поприсутни, важно е да ги опремиме младите со вештините што им се потребни за да бидат одговорни и критички настроени медиумски консументи. Затоа, КАИРОС има цел да стане суштински ресурс за родителите, едукаторите и самите млади луѓе.

Трудови

Имплементација на медиумската писменост во основното образование – нов модел на образование

Виолета Стевановска; Гордана Атанасова; Габриела Дурчевска Георгиева
Страници: 78-89