Блог

Таму каде што исчезнува слободниот говор

Ариех Нејер (Aryeh Neier)

08.06.18

Ариех Нејер (Aryeh Neier) Долго време ја бранев слободата на говорот за сите луѓе, дури и за оние кои изразуваат крајно ужасни ставови. Сепак, аплаудирав...

Како денес ја паметиме „А1“

Кристијан Фидановски

06.06.18

Кристијан Фидановски Како прва приватна телевизиска куќа во Македонија со национална концесија, „А1“ со своето дводецениско постоење одбележа...

Обновливите извори и пазарот на електрична енергија – зошто изостанува бумот во Македонија?

Соња Ристеска

04.06.18

м-р Соња Ристеска Падот на трошоците значи дека во Македонија се’ повеќе се исплати да се следи трендот на инвестирање во соларна енергија....

Етичноста на борбата против отпорност на лекови

Кристијан Мунте (Christian Munthe)

01.06.18

Кристијан Мунте (Christian Munthe) Кога луѓето неодговорно користат антибиотици за да се изборат со обична настинка, кога фармерите користат...

Левица е популистичка партија, и тоа е добро

Иво Босилков

30.05.18

м-р Иво Босилков Левица има цврста, идеолошки мотивирана позиција во врска со името и во услови на сеприсутност на прашањето во јавната сфера...

Што ќе донесе реконструкцијата на владата?

Маја Стојанова

28.05.18

д-р Маја Стојанова Одговорноста и отчетноста на функционерите во Македонија досега била мислена именка, а од оваа влада се очекува со најавената...

Како исхраната да ја вратиме на менито

Едуардо Нилсон

23.05.18

Едуардо Нилсон (Eduardo Nilson) Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна. Овој тренд со кој храната...

Се бира монетарен експерт – не политички заложник

Маја Анастасова-Стојановска

21.05.18

Маја Анастасова Стојановска Гувернерот, кој и да е, не е ничиј должник. Ниту на предлагачот, ниту на тие што ќе го изгласаат. Наспроти тоа, должен е...

Воведување родова еднаквост во глобалното јавно здравје

Хелен Кларк и Саниа Ништар

17.05.18

Хелен Кларк (Helen Clark) и Саниа Ништар (Sania Nishtar) Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството. Родот е фактор кој влијае во тоа дали...

Кој се плаши од предатори и плагијатори?

Ненад Новковски

15.05.18

проф. д-р Ненад Новковски Постојат повеќе административни и технички решенија против плагијаризам што се применуваат од издавачите и...