fbpx

Блог

Го слуша ли некој крикот на пензионерите?

Соња Крамарска

16.08.23

Речиси 75 отсто од пензионерите во Македонија живеат во сиромаштија или се на работ на...

„НЕ“ за националност во матичните изводи

Лука Павиќевиќ

14.08.23

Со новото Упатство на министерот Лога, секој што сака да се запише на факултет или да учествува на конкурс би морал својата етничка припадност...

Како технологијата може негативно да влијае на нашите деца

Виолета Зефи

09.08.23

Многу е важно да се разберат овие ефекти за да се промовира одговорна и здрава употреба на технологијата, особено кога се користи од страна на...

Вештачката интелигенција ги промени работите од корен

Харолд Џејмс

07.08.23

Досегашниот технолошки развој имаше големо влијание на промена на однесувањето на луѓето, а сегашниот брз развој на вештачката интелигенција ќе...

Зошто војната во Украина има тенденција да трае многу години?

Алфред Марлеку

02.08.23

Меѓудржавните војни се меѓу главните закани со трансформативно влијание врз меѓународниот систем и...

Прекувремената работа: избор или обврска за работникот?

Мимоза Богатинова-Кузмановски

31.07.23

Дали можам да му наложам на работникот да работи прекувремено, колку време и колку треба да му платам, се чести прашања од...

Колашин и Мојковац: градови на можности се уништуваат од назадни просторни планови

Андреа Јелиќ

28.07.23

И Колашин и Мојковац ги краси природа со незамислива убавина. Тоа се малечки градови, на коишто околните планини Бјеласица и Сињајевина им пружаат...

Чуму ни е ЕУ, ако не нема

Ѓорѓи Хаџи-Василев

26.07.23

Младите заминуваат од Македонија затоа што го губат натпреварот на стадион на којшто не нѝ влегле, додека системските полтрони играат без...

Што се случува со менталното здравје на младите?

Виолета Цветковска

24.07.23

Дали требаше да ни се случат две масовни убиства во непосредното соседство, за повторно да го отвориме и конечно да го подигнеме на највисоко ниво...

Зајакнување на климатските заложби таму каде што е најпотребно

Раниа Ал-Машат

Ерик Берглоф

21.07.23

Со оглед на стремежот за воспоставување на државни капацитети кои се потребни за да се постигнат нето-нула емисии до 2050 година, земјите во развој...