fbpx

Блог

Како денес ја паметиме „А1“

Кристијан Фидановски

06.06.18

Кристијан Фидановски Како прва приватна телевизиска куќа во Македонија со национална концесија, „А1“ со своето дводецениско постоење одбележа...

Врската помеѓу телевизијата и политиката во Република Македонија

Радица Тодоровска

03.05.18

м-р Радица Тодоровска Наместо во интерес на јавноста, дел од медиумите известуваат во интерес на политичките моќници, што особено се истакнуваше...

Да го направиме новинарството повторно големо

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt)

05.04.18

Александра Борхарт (Alexandra Borchardt) Во дебатата за иднината на новинарството, „лажните вести“ веќе добиваат главна улога, со приказни каде главни...

Дали Интерпол стана алатка за угнетување?

Јаго Расел и Кристоф Делоар

09.02.18

Јаго Расел (Jago Russell) и Кристоф Делоар (Christophe Deloire) Апсењата на новинари во Шпанија и во Украина врз основа на барања за лоцирање или апсење...

Прикажување на опасностите за новинарите пред јавноста

Лион Вилемс

02.11.17

Лион Вилемс (Leon Willems) Секој петти ден, во просек, некаде во светот, гине новинар само затоа што е новинар. Во девет случаи од десет, за тоа...

Шест карактеристики на ерата на дезинформации

Кели Борн

05.10.17

Кели Борн Загриженоста за растот на дезинформации, погрешни информации и пропаганда достигна до точка кога многу влади предлагаат нова...

Шест карактеристики на ерата на дезинформации

Кели Борн

04.10.17

Кели Борн Загриженоста за растот на дезинформации, погрешни информации и пропаганда достигна до точка кога многу влади предлагаат нова...

Модерацијата како модел за саморегулација кај онлајн медиумите

Лилјана Пецова-Илиеска

15.08.17

м-р Лилјана Пецова-Илиеска Најчести места каде што може да се препознае (и шири) говорот на омраза на интернет се всушност онлајн медиумите кои...

Распрснете го вашиот меур: Зошто истражувањето на јавното мислење е важно

Илина Мангова

10.08.17

Илина Мангова, директорка на програмата на Меѓународниот републикански институт за Македонија Звучи како реторичко прашање. Зошто истражувањето...

Теориите на заговор како популистичка алатка за релативизирање на вистината

Борјан Ѓузелов

07.07.17

м-р Борјан Ѓузелов Популистичките режими се служат со лажни вести и теории на заговор за да ја релативизираат вистината и да го зацврстат своето...