Блог

(Не)културна „војна“ на патот кон Европа

Соња Крамарска

14.11.22

Eкстремистичките испади прераснаa во државна политика на Република Бугарија кон Македонија која ги затече македонските власти кои не успеваат да...

Како Извештајот на ЕК за 2022 година го гледа напредокот на македонските евроинтеграции?

Иван Дургутов

11.11.22

Новиот тон на годинешниот извештај, како и трите посети на Скопје за само една година на претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер...

Ужас или надеж на COP27?

Ендру Стир

Кели Левин

09.11.22

Светските лидери кои овој месец се состанаа на Конференцијата на ОН за климатски промени не треба ниту да очајуваат, ниту радосно да изјавуваат...

Пропусти во регулативата за недела како неработен ден

Мимоза Богатинова-Кузмановски

08.11.22

Законското решение не е најсоодветно и може да доведе до дискриминирање и на работниците и на правните субјекти кои делуваат на слободниот...

Оргија пред крајот на светот

Славој Жижек

04.11.22

Со оглед на тоа што рускиот претседател Владимир Путин очајнички прави обид да ги ескалира заканите од нуклеарна војна, некои од Украинците...

Во младите не се вложува доволно

Сотир Габелоски

02.11.22

И покрај одреден напредок, главните проблеми на младите досега неуспешно се решаваа. Ќе понуди ли новата Национална стратегија за млади можност за...

Сурова зима за домаќинствата во Албанија

Нертила Махо

28.10.22

Никој не вели дека ќе бевме целосно имуни на оваа глобална криза, но некои од мерките можеа да помогнат во...

Соголениот ајатолах

Реза Аслан

26.10.22

Улогата на врховен водач на Иран која се заснова на тврдењето дека тој го отелотворува истиот оној непогрешлив и божествен авторитет како кај...

Европа мора да ја избегне трката во субвенции

Клемент Фуест

21.10.22

Прекуграничниот енергетски пазар на Европа мора и понатаму да остане отворен, а Европската Унија треба да ја искористи својата пазарна моќ кога ќе...

Операција „Гробишта во Ладомирова“: Руската неуспешна (дез)информативна акција

Петер Дубочи

19.10.22

Во Словачка во тек е една од многуте руски операции за пропаганда и влијание. Игор Братчиков, руски амбасадор во Словачка, шири пропаганда и...