fbpx

Блог

Заедно против молкот: етичко информирање за родово – базираното насилство

Марина Тунева

30.08.23

„Светот нема да биде уништен од оние што прават зло, туку од оние што ги гледаат без да сторат ништо“ - Алберт...

Еколошката правда оди чекор понапред со вештачката интелигенција

Џастина Никсон-Сентил (Justina Nixon-Saintil)

25.08.23

Климатските промени несомнено се главниот предизвик на денешницава, но нивните последици не се распределени...

Да се врати достоинството на високото образование

Зенел Мифтари

21.08.23

Бројот на студенти во Македонија секоја година се намалува за по 1.000! Генерациите што остануваат ја плаќаат сметката за неангажираноста на...

Растечката криза во регионот Сахел (Нигер)

Карл Билт (Carl Bildt)

18.08.23

Воениот удар кој минатиот месец се случи во Нигер не беше изолиран или инцидентен настан што остатокот од светот може да си дозволи да го...

Го слуша ли некој крикот на пензионерите?

Соња Крамарска

16.08.23

Речиси 75 отсто од пензионерите во Македонија живеат во сиромаштија или се на работ на...

„НЕ“ за националност во матичните изводи

Лука Павиќевиќ

14.08.23

Со новото Упатство на министерот Лога, секој што сака да се запише на факултет или да учествува на конкурс би морал својата етничка припадност...

Како технологијата може негативно да влијае на нашите деца

Виолета Зефи

09.08.23

Многу е важно да се разберат овие ефекти за да се промовира одговорна и здрава употреба на технологијата, особено кога се користи од страна на...

Вештачката интелигенција ги промени работите од корен

Харолд Џејмс

07.08.23

Досегашниот технолошки развој имаше големо влијание на промена на однесувањето на луѓето, а сегашниот брз развој на вештачката интелигенција ќе...

Зошто војната во Украина има тенденција да трае многу години?

Алфред Марлеку

02.08.23

Меѓудржавните војни се меѓу главните закани со трансформативно влијание врз меѓународниот систем и...

Прекувремената работа: избор или обврска за работникот?

Мимоза Богатинова-Кузмановски

31.07.23

Дали можам да му наложам на работникот да работи прекувремено, колку време и колку треба да му платам, се чести прашања од...