fbpx

Блог

Кога стравот е подобар од гневот: како медиумите ги претвораат мигрантите во опасни терористи

Иво Босилков

21.12.15

м-р Иво Босилков Во последните месеци мигрантската криза најпрвин го разниша европското единство и ги доведе во прашање вредностите на...

Растот на јавниот долг во Македонија

Никола Поповски

17.12.15

проф. д-р Никола Поповски Јавниот долг на Македонија постојано расте. Расте вкупниот долг, расте надворешниот долг, расте внатрешниот долг, расте...

Колку се „економски“ мигрантите што не се бегалци од војна

Гоце Трпковски

15.12.15

Гоце Трпковски Една од највпечатливите карикатури за бегалската криза во Европа беше онаа што прави алегорија со средновековниот лов на вештерки....

Тивка узурпација на јавниот простор

Марјан Вучковиќ

10.12.15

м-р Марјан Вучковиќ Потребата од јавен простор ни припаѓа на сите нам, меѓутоа спроведувањето на желби на поединци се` повеќе го узурпира јавниот...

Никој во Македонија не знае точно колку е загаден воздухот

Кирил Арсовски Пржо

07.12.15

Кирил Пржо Информациите за загадувањето на воздухот во Македонија, нас, граѓаните, не доведуваат во состојба како кога имаш камче во чевелот што ти...

Загадување на воздухот: требаат енергични мерки за да не дишеме на „жабри“

Анета Шијакова

01.12.15

м-р Анета Шијакова Повеќето општини во Македонија изготвија локални еколошки акциски планови, но константната загаденост на воздухот укажува...

Со опозицијата, Собранието само си го смени господарот

Гоце Трпковски

24.11.15

Гоце Трпковски Ако сакаме да имаме парламентарна демократија со функционално Собрание, не смееме да го игнорираме се` поголемото...

Транспарентни преговори се услов за демократски промени

Лепосава Огњаноска

17.11.15

Лепосава Огњаноска Надежите за демократска иднина на Македонија во моментов се сконцентрирани во политичкиот процес за спроведување на...

Буџетска транспаретност – сон или јаве?

Константин Битраков

10.11.15

Константин Битраков Настаните од 24 декември 2012 година, ја сместија Македонија меѓу последните 30 земји во светот во поглед на буџетската...

Промена на изборниот модел – шанса за малите партии

Ивана Туфегџиќ

03.11.15

Ивана Туфегџиќ Поради неможноста да се постигне политичка согласност за една изборна единица без изборен праг, шансата на малите партии е во...