fbpx

Блог

Како Балканот да ја отстрани етикетата „буре барут“ на Европа

Владимир Ѓорѓевиќ

23.04.21

Владимир Ѓорѓевиќ Да бидеме реални: регионот на многу начини сè уште е претежно (погрешно) разбран и (погрешно) третиран и меѓународно се нарекува...

Веб наследството како артефакт за идните генерации

д -р Ненад Живановски

21.04.21

д-р Ненад Живановски Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените...

На дното на Балканот: Трнливиот пат на Косово за обезбедување вакцини

Арбер Фетаху (Arber Fetahu)

19.04.21

Арбер Фетаху Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги ​​разоткри системските проблеми во здравствениот...

Партиски препукувања наместо вакцини

Вања Стокиќ

16.04.21

Вања Стокиќ Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. Тие дури и не ги прифаќаат веќе...

Обединување околу „историски вистини“ или околу различности?

Огнен Вангелов и Љупчо Ристески

15.04.21

Текстот е одговор на блогот „За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes“ од Наум Кајчев објавен на 07 април, 2021 година....

Една година подоцна: пандемија, членство во НАТО и одложен попис

Иван Дургутов

14.04.21

Иван Дургутов Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од...

Фијаското на вакцинацијата против Ковид-19 во Бугарија: преголеми ризици, просечни резултати

Владимир Атанасов

12.04.21

Владимир Атанасов Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. Причините за ова се многубројни –...

Неиздржливата бавност на вакцинацијата во Хрватска

Ведрана Симичевиќ

09.04.21

Ведрана Симичевиќ Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во...

За обединувањето околу нашата заедничка историја – цар Самоил erga omnes

Наум Кајчев

07.04.21

Наум Кајчев Објективното обединување околу нашата заедничка историја од времето на цар Самоил, од средниот век воопшто и од подоцнежните епохи, ќе...

Кога, тогаш, ќе биде! – Бавното темпо на вакцинација во Македонија

Стефан Ристовски и Ангел Мојсовски

05.04.21

Стефан Ристовски, Ангел Мојсовски Бројот на заразени и смртни случаи значајно се зголеми во изминатиот период, а епидемиолошката состојба во...