fbpx

Блог

Автостоперски водич низ Балканот: посебно издание – Македонија

Горан Јанев

15.03.21

Горан Јанев Нашите политички елити проектираат етнички поделено општество. Преку етничките гласови се дограбуваат до власт и потоа располагаат...

Тивкото згаснување на финансиската поддршка за македонската литература

Филип Клетников

12.03.21

Филип Клетников Недоследности и незадоволство ќе ја пратат секоја годишна програма, најмногу затоа што средствата се мали во однос на интересот....

Судовите во Хрватска бесрамно ги штитат злоставувачите – особено оние на позиции на моќ

Бојана Губерац (Bojana Guberac)

10.03.21

Бојана Губерац Случајот со Мара Томашевиќ, кој ги окупираше медиумите во последните години, живописно прикажува како хрватското правосудство, и...

Балканот во борба против аерозагадувањето

Љупка Јаневска

08.03.21

Љупка Јаневска Формирањето на платформа за прекугранична соработка за борба против аерозагадувањето има потенцијал вистински да придонесе за...

Ни требаат поголеми дози на КОВИД солидарност

Нгер Вудс (Ngaire Woods)

05.03.21

Нгер Вудс (Ngaire Woods) Богатите држави мораат веднаш да донираат вакцини против КОВИД-19 на загрозените држави, да дадат поголем придонес кон...

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Свето Тоевски

03.03.21

Свето Тоевски Во ЕУ расте „отпорот кон проширувањето“, а во Македонија расте бројот на граѓаните што чувствуваат дека ЕУ наместо да креира фер...

Во ЕУ „Замор од проширувањето“, во Македонија замор од празните ЕУ ветувања

Свето Тоевски

03.03.21

Свето Тоевски Во ЕУ расте „отпорот кон проширувањето“, а во Македонија расте бројот на граѓаните што чувствуваат дека ЕУ наместо да креира фер...

Како државата ги (де)мотивира младите таленти?

Симона Туфегџиќ

01.03.21

Симона Туфегџиќ Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации...

Етиката на приоритизирање за вакцинација против КОВИД-19

Петер Сингер

26.02.21

Петер Сингер (Peter Singer) Во Соединетите Американски Држави и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат...

Британската поп музика и еманципацијата на социјалистичката младина

д -р Ненад Живановски

24.02.21

д-р Ненад Живановски Овој блог е обид да се оповргнат тврдењата на министерката за надворешни работи на Бугарија, Екатерина Захариева, за...