Блог

КОВИД-19 во Косово: еден вирус и двајца премиери

Исак Воргучиќ

06.07.20

Исак Воргучиќ За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со...

KОВИД-19 во Албанија: Демократското владеење ставено на тест

Албан Дафа и Редион Кирјази

03.07.20

Албан Дафа, Редион Ќирјази Албанската влада брзо реагираше на појавата на КОВИД-19, меѓутоа, се отворија можности за извршната власт да ја прошири...

КОВИД-19 во Србија: изборите поважни од јавното здравје

Игор Тодоровиќ

01.07.20

Игор Тодоровиќ  Државниот врв на Србија, вклучително и група лекари кои ја предводат борбата против ширењето на вирусот корона, во најмала рака...

КОВИД-19 во БиХ: Игри без граници

Мерсиха Дрињаковиќ

29.06.20

Мерсиха Дрињаковиќ Како Босна и Херцеговина се справи и се уште се справува со кризата предизвикана од пандемијата? Зошто немавме единствен...

Колку го чинат Балканот прерано олабавените мерки за КОВИД 19?

26.06.20

Се зголемува бројот на заразени од КОВИД 19 во сите земји на Балканот. Дел од јавноста ги обвинува властите во Србија и Северна Македонија дека...

Дали Црна Гора навистина го победи КОВИД-19?

Ксенија Миловиќ

26.06.20

Ксенија Миловиќ На 2 јуни во Црна Гора беше прогласен крај на епидемијата. Од првиот бран, земјата излезе со следниот биланс: 324 заразени и 9 починати...

Македонија и КОВИД-19: Чудовиштето со долг врат

Анастас Вангели

24.06.20

Анастас Вангели Трендот на подигање ѕидови помеѓу државите и разнишаната доверба во мултилатералниот поредок, укажува на тоа дека пандемијата...

Најголемата закана кон нашето ментално здравје

Радмила Живановиќ

22.06.20

Радмила Живановиќ Можеби сега конечно ќе научиме како да живееме од меѓусебната поддршка, сочувство, емпатија, одговорност, разбирање и почит како...

Човековите права не смеат да се паузираат ниту за време на пандемија

Азра Бечировиќ

19.06.20

Азра Бечировиќ Бројни политички режими воведоа неоправдано остри мерки, а со тоа ги загрозија принципите на демократијата и ги прекршија...

Иднината на ЕУ е популистичка

Радован Спиридонов

17.06.20

ALB Радован Спиридонов Либералната елита со жестоки идеолошки мотивации и без чувство на емпатија ги напаѓа поддржувачите на популистите. Ваквиот...