fbpx

Блог

„Чиста Македонија“ го извалка спортот

Милорад Стојмановски

17.03.17

Милорад Стојмановски Со поддршката на Граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“, спортскиот амбасадор Кире Лазаров покажа слаб...

Пасивноста на општеството и „малите Ајхмани“

Зоран Бојаровски

14.03.17

Дванаесет години ги делат романот „1984“ од Џорџ Орвел, и делото на Хана Арент „Ајхман во Ерусалим: Извештај за баналноста на злото”, во кое таа...

Дали сакаме да се преброиме колку реално не има во Република Македонија?

Благица Новковска (Blagica Novakovska)

09.03.17

доц. д-р Благица Новковска Над 150.000 лица се отселиле од Република Македонија во периодот од осамостојувањето до сега, што упатува на тоа дека во...

Никој не ги штити студентите и професорите од дискриминација

Александра Филипова

06.03.17

Александра Филипова Студентите и професорите често препознаваат дискриминација во високото образование врз основа на пол, партиска определба,...

Парите не се секогаш гаранција за врвни успеси во фудбалот

Филип Нацоски

28.02.17

Филип Нацоски Кога поранешниот тренер на ФК Работнички, Игор Ангеловски летото 2015 година пред турската спортска јавност изјави дека неговиот клуб...

Кој, колку и зошто финансира во науката и истражувањето

Ненад Новковски

24.02.17

проф. д-р Ненад Новковски Изразено ниската вредност на вложување во науката и истражувањата во Македонија е јасен знак за отсуство на грижа на...

Популизам: за народот или за политички поени?

Соња Стојадиновиќ

22.02.17

м-р Соња Стојадиновиќ Последните 11 години Македонија е окована во аграрен, ксенофобичен и социо-економски популизам, кој не се однесува на...

Загадување и контразагадување

Гоце Трпковски

18.02.17

Гоце Трпковски Дебатата за загадениот воздух се сведува на безначајна размена на соопштенија меѓу ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, кои засебно можеби личат на...

Eколошки неодговорна јавна администрација

Ненад Тониќ

18.02.17

м-р Ненад Тониќ, д.с.и. Институцијата која пред граѓаните испорачува барање да се самоограничат во користењето на автомобилите, додека самата таа...

Во Македонија немаат сите пристап до тоалети

Филип Спировски

18.02.17

Филип Спировски Пристапот до вода и санитација меѓу урбаните и руралните средини во Македонија не е еднаков. Пристап до безбедна вода имаат 91...